Hvar, Hırvatistan 
Hırvatistan’ın sakin balıkçı kasabalarından farklı olarak, Hvar’a tekneyle yaklaştığınız anda müzik sesi duymaya başlarsınız. Temmuz ve ağustosta ada, şık Avrupalıların buluşma noktası: İtalyan tasarımcılar, Slav modeller ve Rus oligarklar masaları dolduruyor. Belki her zevke uygun değil, biraz pahalı, müzik hep yüksek sesli ama burası kesinlikle günün en moda tatil merkezi. Dolunay partilerinde lüks yatlar denizde süzülüyor, Marinkovac Adası’ndaki Carpe Diem Beach Bar’da (carpe-diem-hvar.com) eğlence sabaha kadar sürüyor. Hvar’ın içinde kalacaksanız, akşam Riva Bar’a (00 385 21 750100, suncanihvar.com) gidin ve birkaç kadeh bellini için. Gündüzleri Palmizana Beach hareketli oluyor. Zori’de (00 385 21 718231, zori.hr) öğle yemeği molası kaçınılmaz. Bonj les Bains Beach Club’ın ise (00 385 21 750300, suncanihvar.com) gündüz partileri ünlü. Şezlong kiraları yaklaşık 90 TL’den başlıyor. 
 
Nerede kalınır? 
Hotel Adriana (00 385 21 750200, suncanihvar.com; çift kişilik odalar 343 TL) şu sıralar en popüler yerlerden biri. 
Nasıl gidilir? 
Croatia Airlines, Lufthansa ya da EasyJet ile Split’e uçun, buradan, feribotla Hvar’a geçmek 15 TL karşılığında 1 saat. 
 
Positano, İtalya 
1953’te buraya gelen John Steinbeck, “Burası içindeyken rüya, ayrılınca acı bir şekilde gerçeğe dönüşen bir masal gibi” demişti. Positano bugün de Steinbeck’i etkileyen büyüsünü koruyor. Napoli’den sahile inerken Pompei’yi, Sorrento’yu geçiyorsunuz. Sarp kayalıkların yamacında begonvil rengi kent görünüyor. ‘Yetenekli Bay Ripley’ kitabına ve sonrasında ünlü filme ilham veren Positano, film yıldızlarının radarından çıktı. Bu da astronomik fiyatların gerilemesine neden oldu. Positano’nun yukarısında Montepertuso’daki aile işletmesi Donna Rosa’nın (00 39 089 811 806) ev yapımı makarnalarını deneyin, Don Alfonso’nun kendi bahçesinde yetişen Akdeniz sebzelerini tadın, bir bisiklet kiralayıp patikalar ve dar sokaklar arasında keşfe çıkın. 
 
Nerede kalınır? 
Palazzo Murat’ın (00 39 089 875 177) çok görkemli bir manzarası olmasa da plaja yakınlığı ve 18’inci yüzyıl havası onu çekici kılıyor. İki kişilik oda fiyatları 350 euro. 
Nasıl gidilir? 
En yakın havaalanı Napoli’de. Buradan otomobille Positano’ya 1 saat 15 dakika sürüyor. THY’nin İstanbul-Napoli uçuşu var. 
 
Nice, Fransa 
En büyük ‘aşırı neşe’ sebebidir. İşten çıkmışsınız ve hava hâlâ aydınlıktır. Güneş batmadan evvel eş dostla en az iki büyük birayı devirecek kadar vakit vardır. Güneşin bir yeri en nazlı terk edişini görmek içinse Fransa’nın güneyinde, Cote d’Azur’da yer alan Nice’e gitmek gerekir. Güneşin ‘batmak üzere’ olduğu o ara vakit uzadıkça uzar, bölgenin ünlü Bellet Bağları’nda yetişen üzümlerden yapılmış şarabın tadı en çok bu vakitte çıkar. Roma dönemi kalıntıları ile Modern sanatlar, Chagall ve Matisse müzeleri Nice’te mutlaka görülmesi gereken yerler. Temmuz ayında kentte caz festivali var, bu seneki programa muhakkak göz atın. Plajlar çoğunlukla ücretsiz, deniz taşlıdır. Eski Nice (Vieux Nice) bölgesindeki lokantalar hem keseye hem damaklara iyi gelir. Melekler Koyu’nda (La Baie des Anges) muhteşem deniz manzarası eşliğinde uzun yürüyüşler yapmadan, sardalya (Beignets de sardine) yemeden, Frenk üzümü likörüyle beyaz şarabın karıştırılmasıyla elde edilen kir içmeden dönmeyin. 
 
Nerede kalınır? 
Otel, pansiyon ve ev kiralama seçeneği çok çeşitli ama tavsiyemiz sahil bölgesinde kalmanız, yüksek bölgelerdeki seçenekler ulaşım açısından zorluk çıkarır. 
Nasıl gidilir? 
THY’nin yaz boyunca sabah ve akşam olmak üzere, Nice’e günde iki uçuşu var.