Cilt kanseri vakalarının tüm dünyada arttığını belirten uzmanlar özellikle yaz aylarında kansere karşı uyarıyor, ultraviyole ışınlarına fazlaca maruz kalmanın tehlikelerine dikkat çekiyor.

Medikal Onkoloğu Doç. Dr. Taflan Salepçi, güneşin zararı gibi yararının da olduğunu belirtirken, güneş ışığının depresyona karşı etkili olduğunu ve antidepresan özellik taşıdığını söyledi.

MEME VE KOLON KANSERİ RİSKİNİ AZALTIR
Cilde doğrudan temas eden güneş ışığının deride D vitaminini aktive ettiğini belirten Salepçi, “Güneş ışığının antidepresan özelliğinin yanı sıra D vitaminini aktive etmesi, hücrelerin iyi yönde olgunlaşması, kemiklerin güçlenmesiyle birlikte osteoprozu önlemesi, iskelet gelişimine katkıda bulunması gibi olumlu yönde etkileri var. Bu etkiler, çocuklarda erişkinlerden daha fazla önem taşır” dedi.

Araştırmalara göre güneşin meme ve kolon kanserini önleyebileceği konusunda güçlü kanıtlar olduğunu vurulayan Salepçi, güneşin iç organlara da fayda sağladığını belirtti.

GÜNEŞ KANSEROJENDİR
Vücut için çok sayıda yararı bulunmasına rağmen güneş ışınları aynı zamanda kanserojen özelliğe de sahip. Doç. Dr. Taflan Salepçi, cilt kanserlerinin büyük çoğunluğunun güneş ışığından aşırı etkilenme sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarının yarattığı cilt kanserlerinden özellikle melanomun çok tehlikeli, hatta öldürücü olduğunu hatırlatan Salepçi, bu tür kanserlere cerrahi, imminoterapi, kemoterapi ve ışın tedavisi ile müdahale edildiğini söyledi. Melonom kanserinde özellikle vücutta bulunan benlerde büyüme, renk değişimleri ve kanama belirtileri olursa mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirten Salepçi, cilt kanserinin çok güneş gören çiftçi ve denizcilerde daha sık rastlandığını sözlerine ekledi.

RADYOTERAPİ YAPILIRKEN GÜNEŞTEN KAÇINILMALI
Güneş ışınları cildin erken yaşlanmasının da nedenleri arasında. Radyoterapi gören kanser hastalarının, radyoterapi görmüş vücut bölgelerini güneş ışığına karşı korumaları gerekiyor. Salepçi bu hastaları, güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmemeleri, mümkünse güneşlenirken hareket halinde olmaları ve 20 dakikadan fazla güneşte kalmamaları konusunda uyardı.