Deniz güzel. Kumsalda güneşlenmek, bir kitabın sayfalarına dalıp gitmek güzel. Bronzlaşmak güzel. Çocuklarla sahilde kumdan kaleler yapmak en güzeli. Ancak güneşin büyüsüne kapılmamak, korunmak gerekiyor. TOBB ETÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Güneş Aslan, sağlıklı bir tatil için ipuçları veriyor: 

Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Mümkün olduğunca gölgede durmaya çalışın. Gölgede bulunsanız dahi kumlardan ve denizden yansıyan ışınlar nedeniyle güneş yanıkları oluşabilir. 

Bol kesimli, ince dokumalı, uzun kollu tişört ve pantolon giyin. Ensenizi de kapatacak genişlikte kenarları olan şapkalar kullanın. Ultraviyole ışınlarının % 99-100'ünü engelleyebilen gözlükler takın. 

Güneş kremi seçerken en az 30 güneş koruma faktörü içeren ürünleri tercih edin. Açık tenli olanlar daha yüksek koruma faktörlü ürünleri alabilirler. Güneş kremini güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürün ve her 2-3 saatte bir tekrarlayın. 

Kreminizi terleme, yüzme, yıkanma ve kurulanma sonrasında yenileyin. 

Güneş kremleri zaman içinde bozulabilirler, sıcakta saklanmaları bu süreci hızlandırabilir. Kreminizi belirtilen son kullanma tarihinden sonra kullanmayın. Son kullanma tarihi belirtilmeyen ürünlerde, kullanım süresi olarak 3 yılı aşmayın.

Altı aydan küçük bebekler mümkün olduğunca güneşe çıkarılmamalı, üzerlerine güneşten koruyucu giysiler giydirilmeli. Güneş kremleri ancak az miktarda ve küçük vücut alanlarına (el sırtı ve yanaklar gibi) uygulanabilir.