ADD Aydın İl Başkanı Güneş; "Dil insanların ve ulusların ortak bir geçmiş yaratmalarındaki en önemli iletişim aracı olmuştur. Düşünce dünyamızın ortak anahtarı olan dil onu nasıl kullandığımızla anlam kazanır ve kimliğimizin de belirleyicisi olur. Böylelikle biçimlendirdiğimiz dil üzerinde etki yaratırız ve bir kuşaktan sonraki kuşaklara geçen bir etkinlik olarak varlığını sürdürmesine katkı sağlar. Öğrenme de ve öğretimde de aktarıcı rolü üstlenen dil bir ulusun düşünceleriyle ve tarihi ile özgürlük kazanır. Dilin gücü düşünceyi yaratmasından ileri gelmektedir. Dil gelişmezse düşünce de gelişme olanağı bulamaz. Bir toplumun düşünce alanında gelişmesi öncelikle dilin yetkinliğine, zenginliğine bağlıdır.

Büyük önder M. Kemal Atatürk” Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtaracaktır” diyerek Türkçenin yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarılması ve zenginleştirilmesi amacıyla 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dil Kurumunu kurdurmuştur. Bu kurum yaptığı çalışmalar sonrasında 26 Eylül 1932 de düzenlenen Türk Dil Kurultayı ile yaşama geçen dil devrimi Türkiye Cumhuriyetinde Uluslaşma sürecini tamamlayan önemli kazanımlardan biridir. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın bir şiirinde belirttiği gibi Türkçe “ses bayrağı”mızdır. Bu bayrakla, ay yıldızlı ulusal bayrağın yere inmesi arasında bir fark yoktur. Bu toprakların yabancı işgalcilerden kurtarılması için canını veren şehitlerimizin aynı zamanda ulusal dillerini korumak için de yaşamlarını ortaya koyduklarını unutmamak gerekir.

Ne yazık ki bugün Türkçemiz yabancı dillerden devşirme sözcüklerin etkisinde kalmış ve ulusal kimliğimizin simgesi olan dilimiz günümüz aydınlarının bile gereken özeni göstermemesi nedeniyle ilerlemeden ve gelişmeden alıkonulmuştur.   

Güzel Türkçemiz bugün ayaklar altındadır.

En seçkin üniversitelerimizde eğitim yabancı dille yapılıyorsa dil bayramında nasıl sevinebiliriz. Şimdiye kadar hiçbir dilbilimci ve eğitimci yabancı dille eğitimin doğru ve uygun bir yöntem olduğunu ileri süremedi. Tersine yabancı dille eğitimin nasıl bir aşağılık duygusundan kaynaklandığını bilime aykırı olduğu defalarca kanıtlandı. Ülkemizin en seçkin üniversitelerinin kapısından Türkçe giremiyor, buralarda eğitim ancak sömürge ülkelerde görebileceğimiz biçimde yabancı bir dille yapılıyor. Büyük kentlerimizin ana caddelerinde işyerlerinin adlarını yabancı dille yazma modası gitgide yaygınlaşıyor. Okuryazarlarda kitap okuma eğilimi gitgide düşüyor, halk kütüphaneleri örümcek bağlıyor! Televizyonlardaki haber sunucularının çoğu Türkçenin vurgularını öğrenememiş yabancılar gibi konuşuyor. Ulusu bir arada tutan, biricik varlığımız, kültürümüzün temeli anadilimiz Türkçe, bu ülkenin devletinden, parlamentosundan, hükümetinden, belediyelerinden yetim muamelesi görüyor. Türkçemize sahip çıkanların çabası yıllardır sonuçsuz kalmakta, yabancı dille öğretime son verilmesini isteyen yasa önerileri genel kurula inememekte, milletvekilleri, iki satırlık bir yasa ile Türkçemizi korumayı düşünmemektedir!

İktidarıyla muhalefetiyle, üniversitesiyle, eğitim ve kültür işleriyle ilgili bakanlıklarıyla Türkçemizin sorunlarına eğilmeyen herkes suçludur. Dilimizin yozlaşmasına karşı bilinçli ya da bilinçsiz olumsuzluklara karşı koymak zorundayız. Unutmayalım ki dilini kaybeden uluslar yok olmaya mahkumdur.

                  ADD Aydın Şubesi Cumhuriyet devrimlerinin savunucusu Atatürkçüler olarak ulusumuzu, cumhuriyetimizi yöneticilerimizi, aydınlarımızı ve halkımızı dilimize, kültürümüze sahip çıkmaya özgür bir düşünce ortamı yaratmak için dilimizi özenli kullanmaya, yabancı dilerin boyunduruğundan kurtarmaya çağırıyoruz" dedi.