Uzmanlar, insanlara doğrudan bir zararı olmamakla birlikte, manyetik fırtınanın elektrik şebekelerini, uçuş rotalarını ve bazı uydu izleme sistemlerini etkileyebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Amerikan Uzay Hava Tahminleri Merkezi, 'son beş yılın en kuvvetlisi' olarak niteledikleri manyetik fırtınanın TSİ 08.00–12.00 arasında en güçlü seviyesinde olacağını belirtiyorlar.

Manyetik fırtınanın etkisinin en fazla kutup bölgelerinde hissedileceği bildirilirken, fırtınanın yol açtığı radyasyon nedeniyle Kuzey ve Güney Kutbu üzerindeki uçuş rotalarında değişiklikler yapılmasının gerekebileceğini belirtiyorlar.

Manyetik dalgalar etkisiyle 'Kuzey Işıkları'nın da her zamankinden daha güneyde gözlenebileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar manyetik alanlardaki değişimlerin elnerji şebekelerini, uydu navigasyon sistemlerini ve uçak rotalarını etkileyebileceğini belirtiyor. Patlamanın etkileri en çok kutuplarda hissedileceği için uçakların bu bölgelerde rotasını değiştirmesi istenebilir.

‘ASTRONOTLARIN UZAY YÜRÜYÜŞÜ YAPMAMASI GEREK’
Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden Güneş Fiziği uzmanı Prof. Paul Cally, uzayda görev yapan astronotları da uyarmayı ihmal etmedi. Cally güneş patlamasının sonuçlarına değindiği konuşmasında, ‘Örneğin şu sıralar astronotların uzay yürüyüşü yapmaması, mümkün olduğunca uzay istasyonlarından ayrılmamaları gerekir’

Uzmanlar saatteki hızı 6,5 milyon kilometreyi geçen manyetik fırtına nedeniyle son 24 saatte uzayda ilginç değişimler gözlendiğini belirtiyorlar.
Güneş'te patlamanın meydana geldiği bölgenin fotoğrafları, yoğun bir manyetik hareketliliğe işaret ediyor.

1972 yılında yaşanan bir manyetik fırtına, Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı eyaletlerinde şehirlerarası telefon hatlarının işlemez hale gelmesine neden olmuştu.