Pehlivan, havaların aşırı ısınmasıyla insanlarda ''ısı krampları'', ''sıcaklık bitkinliği'' ve ''güneş çarpması'' rahatsızlıklarının sık sık görülebileceğini belirtti.

Bu rahatsızlıklardan en tehlikelisinin güneş çarpması olduğunu vurgulayan Pehlivan, uzuvların hareketini etkileyen ısı kramplarının kişileri sıcağa karşı uyarıcı nitelikte olduğunu söyledi.

Isının dik geldiği öğle saatlerinde, fazla hareket halindeki insanlarda ısı kramplarının görülebileceğine işaret eden Pehlivan, el kol gücüyle çalışanların, spor yapanların öğle saatlerinde güneş altında kalmamaları gerektiğini bildirdi.

Sıcak bitkinliğinin de günün en sıcak saatlerinde güneş altında kalan insanlarda görülebildiğini belirten Pehlivan, böyle durumlarda kişinin derisinin soğuduğunu ve yapışkan bir hale geldiğini kaydetti. Pehlivan, ayrıca sıcak bitkinliğinde kişinin hafif bir şok geçirebileceğini dile getirerek, hem ısı krampları hem de sıcak bitkinliğinde insanlara, yudum yudum su içirilerek ilk yardımda bulunulabileceğini anlattı.

Güneş çarpması öldürebiliyor

Erkan Pehlivan, güneş çarpmalarının ısının ve nemin yüksek olduğunu bölgelerle daha sık görüldüğünü kaydetti.

Güneş çarpmalarında vücut ısısının 41 dereceye kadar çıkabildiğini anlatan Pehlivan, vücudun bu durumlarda ısıyı kontrol edemediğini ve beynin hasar görebildiğini söyledi. Pehlivan, ''Bu tür vakalara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekir aksi halde ölümle sonuçlanan durumlar yaşanabilir'' dedi.

Pehlivan, güneş çarpmalarında hastaların acil bir şekilde gölge bir yere alınmasının önemine işaret ederek, ''Ancak güneş çarpması vakalarına kesinlikle su içirilmez. Çünkü kişinin güneş çarpmasıyla bilinci kapanmış olabilir. Bu durumda verilen su da soluk borusuna kaçar. Güneş çarpan hasta hızlı bir şekilde acil servisi bulunan bir hastaneye yetiştirilmeli'' diye konuştu.

Molalar 4 saate çıkarılmalı

Güneş çarpmalarından korunmak için özellikle sıcak saatlerde dışarıda çalışanların 11.00-15.00 saatleri arasında mola vermesi gerektiğini belirten Pehlivan, şunları kaydetti:

''İşçilerin molaları aşırı sıcakların olduğu dönemlerde bir saat değil, 4 saat olmalı. Çalışma saatleri, akşamları ya da vardiya usulüyle serin saatlere kaydırılmalı. Çünkü güneş çarpması tabloları ciddi sonuçlar doğurur. Vaktinde hastaneye yetişemeyen kişiyi kaybedebiliriz.

Ayrıca böbrek, şeker, kalp gibi rahatsızlıkları bulunanlarla çocuklar ve yaşlılar kesinlikle bu saatlerde dışarı çıkmamalı. ''

Güneşin zararlarından korunmak için mümkün olduğunca öğle saatlerinde dışarıya çıkılmaması uyarısında bulunan Pehlivan, bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalanların da şapka veya şemsiyeyle korunmalarını tavsiye etti.

Giyilen kıyafetlere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivan, sentetik malzemeden yapılmış kıyafetler yerine pamuklu kumaşların tercih edilmesini önerdi. Pehlivan, ayrıca bol kıyafetlerin de vücut ısısını dengelemede yardımcı olacağını sözlerine ekledi.