Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, kıdem tazminatından feragat etmelerini kimsenin beklememesi gerektiğini söyleyerek, ''Böyle bir uygulama genel gerev kararıdır'' dedi.

Yurdakul, sendika binasında gerçekleştirilen 9. Olağan Genel Kurul'un açılışında, uygulanan politikalarla yaşanan küresel krizin faturasının işçilere çıkarılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

Hükümetin ''Ulusal İstihdam Stratejisi'' adı altında, emekçileri daha da örgütsüzleştirmeyi amaçlayan bir çalışmanın içerisinde olduğunu belirten Yurdakul, şöyle konuştu:

''Kıdem tazminatı işçi sınıfının uzun süren mücadelesi sonucu kazınılmış bir haktır. Hiç kimse bu haktan fedakarlık yapmamızı beklemesin. Böyle bir uygulama, genel grev kararıdır. Çalışanları terbiye etmeyi amaçlayan 'bölgesel asgari ücret' uygulaması da kabul edilemez. Bunu da şiddetle reddediyoruz. Tüm işçi sendikalarını bu gibi düzenlemeler karşısında, işçi haklarının korunması ve geliştirilmesi için birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.''

Taşeron uygulamalarını da eleştiren Yurdakul, taşeron sisteminin ''çağdaş kölelik'' olduğunu savundu.

Tüm siyasi partilerin bu uygulamaya karşı çıkması gerektiğinin altını çizen Yurdakul, hükümetten de bu şekilde çalıştırılan işçileri kadrolu yapmalarını beklediklerini kaydetti.

Hükümetin ekonomi politikalarını da eleştiren Yurdakul, ''İthalata dayalı ekonomi istihdam yaratmamaktadır. Üretime dayanmak yerine borçlanmaya dayalı bu anlayış bir an önce terk edilmelidir'' dedi.

Yurdakul, yaklaşan genel seçimlerin işçilerin haklarının korunması ve genişletilmesi için bir fırsat olduğunu belirterek, bu durumun iyi değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

-GÜNDEMLERDE İŞÇİ YOK, EMEK YOK...-

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin ise konuşmasına, sendikanın kongreden daha da güçlenerek çıkması temennisi ile başladı.

Türkiye'de büyük ekonomik sıkıntılar yaşandığını savunan Çetin, ''Türkiye'nin gündeminde işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk, hırsızlık var. Hükümet ise sanal gündemlerle ülkeyi yönetiyor. Bu gündemlerde doğal olarak emek yok, işçi yok, sizler yoksunuz. Ne var? Başbakanın manipülasyonları var. Hükümetin yeni emek sömürüsü olarak sunduğu istihdam stratejisi var'' dedi.

Her hükümetin, yönetimi sırasında kendi sendikalarını yaratma çabası içerisine girdiğini ileri süren Çetin, işçilerin ise hiçbir zaman bu kadar baskı altına alınmadıklarını savundu.

12 Eylül 1980'de Türkiye nüfusunun 44.5 milyon, toplu sözleşme hakkına sahip işçi sayısının ise 2,5 milyon olduğunu belirten Çetin, ''Şu an nüfusumuz 73 milyon. Aynı hakka sahip işçi sayısı ise 700 bin civarında. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Tüm demokratikleşme sözlerine karşın sendikalar ve işçiler güçlenmiyor, gün geçtikçe eriyor'' ifadesini kullandı.

CHP olarak geçmişteki hatalarından ders çıkaracaklarını anlatan Çetin, tüm sendika, sivil toplum kuruluşları ve işçi örgütleri ile Türkiye'nin yeniden inşası için çalışacaklarını kaydetti. Çetin, CHP olarak 81 ilde ''Emek örgütleri'' kuracaklarını da bildirdi.

Türkiye'nin dünyada son 30 yılda yaşanan gelişmelerden en fazla olumsuz etkilenen ülkelerin başında geldiğini savunan Çetin, özelleştirme, 4-C ve taşeron uygulamalarının bu olumsuzluklarda başı çektiğini söyledi.

İşçiler ve sendikalarla ilgili yasaların çıkarılması sırasında sendikalardan bekledikleri tepkiyi alamadıklarını da anlatan Çetin, bu anlamda sendikaların öz eleştiri yapmaları gerektiğini de kaydetti.

Sendikal alanda örgütlenmenin olmadığı bir ülkede demokratikleşmeden de bahsedilemeyeceğini ifade eden Çetin, ''CHP, olarak halkımızla birlikte hem üreterek hemde adaletli bölüşerek ülkemizi kalkındırmak istiyoruz. İşçi sendikalarının tek konfederasyon altında birleşmesi acil gerekli'' dedi.

Çetin, sendikalardan ve işçilerden sorunlarına daha fazla sahip çıkmalarını da istedi.

-''EMEKTEN YANA GÖRÜNENLER, EMEĞİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR''-

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ise emekten yana görünenlerin, emeği yok etmeye çalıştığını savunarak, ''Bunların maskesini düşürmek zorundayız. Türkiye'de son 8 yılda işçiler yararına hiç bir yasa çıkarılmamıştır. Bu ülkede emekçiler mi fazla, emekçiler üzerinden rant sağlayanlar mı? Emekçiler fazlaysa o zaman bu siyasal iktidar neden hala iş başında'' şeklinde konuştu.

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit zamanında işçilerin yararına çok sayıda kanun çıkarıldığını ancak bu hakların kısım kısım işçilerin ellerinden alındığını savunan Erçelebi, tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırdı.

Genel kurulun açılışına bazı siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda sendikanın genel başkanı katıldı.

230 delegenin bulunduğu Belediye-İş'te başkanlık seçimlerinin ise yarın gerçekleştirileceği belirtildi. Seçimlerde mevcut başkan Yurdakul'un yanı sıra Nihat Altaş'ın da aday olduğu öğrenildi.

A.A.