Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), son yıllarda yapılan araştırmalarda elmada bulunan bazı bileşenlerin radyasyondan alzheimere, astımdan kansere kadar pek çok hastalığın önlenmesinde etkili olduğunu ortaya çıkardı.

Konuyla ilgili araştırma yapan SDÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Kuşçu, son yıllarda yapılan çalışmalarda günde birkaç adet elma ya da 2 bardak elma suyu tüketiminin alzheimer ve parkinson hastalığının ilerlemesini engellediğini söyledi. Elmadan elde edilen pektin bileşenlerinin günlük hayatta maruz kaldığımız radyasyon ve ağır metallere karşı kalkan görevi gördüğünü söyleyen Alper Kuşçu, Elmadan elde edilen pektin bileşenleri verilen kişilerde radyasyonun yüzde 62 oranında azaldığını ortaya konulduğunu söyledi.

Pektin maddesi içeren elma gibi ürünleri tüketen kişilerin civa ve kurşun gibi ağır metallerin zararlı etkilerinden kurtulduğunu vurgulayan Kuşçu, “Pektin molekülü, kandaki ağır metal kontaminasyonlarını bünyesinde tutarak vücuttan dışarı atılmasını sağlıyor. Endüstrileşmiş ağır sanayinin olduğu bölgelerde insanlar ağır metal kontaminasyonlarına maruz kalabiliyor. Yine aynı bölgede içme suyu ve tarımsal amaçlı sularla sulanmış meyve ve sebzelerin yine o bölgede deniz ve göletlerdeki balıkların tüketimiyle insan vücuduna taşınabilen kurşun ve civa gibi ağır metallerin etkisinden pektin sayesinde kurtuluyoruz." dedi.

Elmada bulunan apigin adı verilen antioksidan özelliği yüksek maddenin astım ve alerjik reaksiyonları önlediğini aktaran Kuşçu, günlük elma tüketen kişilerde kanser riskinin de azaldığını belirtti.

Kuşçu, yapılan araştırmalar sonrasında elmanın kolon kanserinde yüzde 20, göğüs kanserinde yüzde 18, yumurtalık kanserinde yüzde 15 ve prostat kanserinde yüzde 9 oranında engelleyici etkisi olduğunu bilim adamlarının tespit ettiğini söyledi. Elma tüketiminin kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolün miktarını yükselttiğini aktaran Kuşçu, düzenli elma tüketen kişilerde kalp çarpıntısı riskinin yüzde 40 oranında azaldığını vurguladı.