“Manisaspor"dayken Avustralya Milli Takımı ile 2 maç oynadım. Sonra 3 yıl aramadılar. Beşiktaş"a gelince yeniden çağırdılar. Kırıldım, küstüm. Onları seçsem belki daha fazla forma şansı bulurdum ama aşama kaydedemezdim. Bu nedenle belki de şu anda duvar işçisiydim. 18 yaşında Türkiye"ye geldim. Beni Ersun Yanal ve Giray Bulak hocalar bu hale getirdi. Milli Takım"a seçilince Bulak"ı arayıp "helallik" aldım. Ekmek yediğim yer Türkiye, halkıma ihanet edemezdim, bu nedenle Türk Milli Takımı"nı seçtim. Daha yolun başındayım, umarım devamlı olurum. İnşallah Beşiktaş Adana"dan bonservisimi alır.”

2006"da Manisaspor"un hocası Ersun Yanal tarafından Türkiye macerasına başlayan sonrasında Bank Asya 1. Lig ekipleri Elazığ ve Adanaspor"da ter döken genç stoperin sezon başında yolu Beşiktaş ile kesişti. Siyah-Beyazlılar"da arka arkaya gelen sakatlıklar onun için fırsat oldu. Ve o ayağına gelen şansı geri çevirmedi, performansıyla önce Schuster"in dikkatini çekti sonrasında da Milli Takım yetkililerinin... Ve kısa süreye sığdırılan başarı grafiğinin ardından ödülünü aldı, tercihini Türkiye"den yana kullanıp Ay-Yıldızlı takımın Hollanda maçı kadrosuna dahil edildi. Ve Amsterdam"da Ersan ile sıcak ve samimi bir sohbet yaptık. İşte genç stoperin sözleri:

"İNŞAATTA ÇALIŞTIM"


9 yaşında futbola başladım. Annem ve babam spora başlamam gerektiğini söyledi. Onlar basketbol oynamamı istediler ama ben futbolu tercih ettim. Bir yandan da okul vardı. 15-16 yaşlarında futbol hayatımın nereye gideceği belli değildi. Diğer taraftan işe girmiştim. 6 ay işte çalıştım. Avustralya"da futbolun geleceği çok yoktu. Eğer Avustralya"da kalsaydım. Belki de şu an duvar işçisiydim. Çünkü inşaatlarda bir dönem duvar ördüm.

"HELALLİK ALDIM"

Denemeye aldı. Hiç unutmam Manisa"ya gelişim kışındı. O an "ben nereye geldim" dedim. Kimseyi tanımıyorum. 2-3 ay öyle idmanlara çıktım. Ersun hoca bana hiçbir şey demedi. Ancak yeni sezonda hoca beni istediğini söyledi. Zor günler geçirdim. Ailemi özlediğim için o 6 ayda kaçabilirdim de. Sabret dediler ben de sabrettim ve şimdi bu hallere geldim. Ersun ve Giray Bulak hocalarımın bugünkü konumumda çok payı var. Hep bana "çalış" dediler. Esas forma şansını Giray hoca döneminde buldum. Bana hep iyi futbolcu olacağımı söyledi. Hatta geçen gün aradım helalliğini aldım. Teşekkür ettim kendisi haklı çıktı.

"AVUSTRALYA"YA KÜSTÜM"

Ümit Milli Takımı"na çağrıldığımda Manisada"ydım. O zaman olimpiyatlara hazırlık maçları vardı. İki maçta da oynadım. 3 sene hiç çağırmadılıar. Arayıp sormadılar bile. Onlara kırıldım, küstüm. İlk tercihim orasıydı o zaman. Avustralya"yı tercih etseydim belki daha fazla forma şansı bulurdum. Ama aşama kaydedemezdim. Beşiktaş"a transfer oldum Avustralya Milli Takımı yetkilileri tekrar beni çağırdı. Ancak ailem, Rüştü ağabey, arkadaşlarım benim Türk Milli Takımı"nı seçmemi istedi. Ayrıca ekmek yediğim yer Türkiye. Türk halkına da ihanet edemezdim. Bu nedenle buradayım. Hem mutluyum hem gururluyum. İnanılmaz bir duygu var içimde. Dünya Kupası"nda hayranlıkla izlediğim ağabeylerimle beraberim. Rüyada gibiyim.

"KORKU SALMALIYIZ"

Schuster bana hep maç öncesi "sakin ol, ağabeylerine dikkat et" dedi. Ben de hırsla sahaya çıkıyorum ve aynı zamanda ağabeylerimi de ateşlemeye çalışıyorum. Bizim amacımız gol yememek. Topun önüne atlamak ve savaşmak. Bunu yaptığımız sürece hep başarılı oluruz. Türkiye"de çizgi defansı yapmak zor. Kademe anlayışı var burada. İbrahim Toraman ağabeyle çok iyi anlaşıyoruz. Çok konuşuyoruz. İleri geri beraber çıktığımız için bu sistemde çok konuşmamız lazım. Bir iki haftadır beraber oynuyoruz. Hataları azalttık. Büyük takımsak baskı kurmalıyız. Özellikle İnönü"de rakibi korkutmalıyız.

"AKIL HOCAM GUTİ"

Quaresma ile Guti"nin ne zaman ne yapacağı belli olmaz. İkisi de bizim için çok faydalı. Bir anda gol pozisyonuna girip pozisyona sokabiliyorlar. Haftalardır garip sakatlıklar yaşıyoruz. Özellikle Guti bana çok destek veriyor. Sürekli kendime bakmamı söylüyor. Yeni oynamaya başladığımı, şımarmamamı ve iyi bir oyuncu olacağımı söylüyor. Kendisi öyle dışardan bakıldığı gibi kesinlikle soğuk biri değil. Çok sıcakkanlı, esprili bir insan. Bana saha içinde neler yapabileceğimi anlatıyor. Havalı değil. Tanıştığınızda onun farkını çok iyi anlıyorsunuz. Guti, kaybetmeyi hiç sevmiyor. Çok hırslı o da bizim gibi.

"SİSTEMİMİZ ÇOK GÜZEL"

“Schuster"in oyun anlayışı Avrupa"da çok sık uygulanıyor. Devam etmeliyiz.”
Ben hocamız Bernd Schuster"in eleştirilmesine anlam veremiyorum. Bence güzel bir sistem. Avrupa"da çok sık uygulanıyor. Güzel bir sistem çünkü orta saha oyuncularını öne çıkarıyor. Buna alıştıktan sonra vazgeçilmez bir oyun anlayışı olur. Hocamızın da bundan vazgeçeceğini sanmıyorum. Herkes alışmalı ve herkes hocamıza saygı duymalı. Çünkü büyük bir hoca. Herkes "Türkiye"de yapamaz" diyordu ama bence Schuster başaracak.

"GERİDEN GELMEK İYİDİR"

Puan sıralamasında çok gerideyiz belki ama geriden gelmek her zaman daha iyi bana göre. Biz inanarak şampiyon olacağız. Taraftarımız da buna inansın. Trabzon şu an çok iyi gidiyor. Baskılı oynuyor. Geçen sene de böyleydi. Ancak fiziksel olarak böyle bitirecekler mi belli değil. Takım olarak savaşmalıyız. Artık savaşan takım kazanacak biz de öyle yapacağız.”

'BASIN SAYESİNDE'

“Beşiktaş"ta oynamamın buralara gelmemdeki payı büyük. Çünkü basın dört büyükleri gözlüyor. Kendimi göstererek buralara geldim. Daha yolun başındayım ve umarım devamlılık sağlarım.”

'AİLESİNE ÖZEL TEŞEKKÜR'

“Buraya geldiysem ailemin bunda çok büyük katkısı var. Onlara çok teşekkür ediyorum. Onlar da oğullarının Türkiye forması giymesinden dolayı çok mutlular ve gururlular.”

"ARKADAŞLIĞI TEST ETTİM'

“Adanaspor"da harika bir ortamım vardı, çok iyi kaynaşmıştık. Birbirimizle dalga geçiyorduk. Bir gün idmanda hata yaptığım için “Ben malım” yazan tişörtü giydim arkadaşlarımı denedim. Çok güzel günlerdi.”

HTSPOR / Kartal YİĞİT