Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, geçen sene ki listede 5. sırada yer almıştı. Listede bu sene birinci sırada yer alan isim ise Pepsi Cola CEO'su Indra Nooyi oldu.

Dünyanın en etkin ekonomi yayınlarından olan Financial Times, 'Dünyanın Zirvedeki 50 İş Kadını' listesini yayınladı. Dame Marjorie Scardino (Pearson), Ferdinando 'Nani' Beccalli-Falco (GE International), Dame Clara Furse, Rachel Kyte (International Finance Corporation), Damien O'brien (Egon Zehnder), Jacob Wallenberg (Investor Group) ve Sari Baldauf'un (Nokia) jüri üyeliğini yaptığı listede, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı üçüncü sırada yer aldı.

Financial Times'ın listesinde bu sene ilk sırada yer alan isim Indra Nooyi (Pepsi Co CEO) oldu. Listede ikinci sırayı ise Andrea Jung (Avon CEO) aldı. Güler Sabancı'nın ardından dördüncü sırayı Irene Rosenfeld (Kraft CEO), beşinci sırayı Dong Ming Zhu (Gree Electric Appliances, CEO), altıncı sırayı ise Ursula Burns (Xerox CEO) aldı.

Financial Times, Güler Sabancı'ya ilişkin tanıtım yazısında şu ifadeleri kullandı: "Güler Sabancı sadece Türkiye'nin en büyük şirketlerinden birinin yönetim kurulu başkanı değil; ayrıca ülkenin siyasi, sosyal ve kültürel hayatında da önemli bir güç. Başında bulunduğu şirket; bankacılık ve sigortacılık, çimento, perakende, lastik, tekstil, enerji ve kimyasal maddeler gibi bir çok endüstriyi de kapsayan bir dev. İşle ilgili konuşurken ki akıcılığını; Türkiye'de eğitimin gelişimi, temiz enerji, şarap üretimi, Picasso, Mozart ve Osmanlı hat sanatından bahsederken de sürdürüyor."

SABANCI: ŞİRKETLERİMİZDEKİ KADIN YÖNETİCİLERİMİZİN ORANI YÜZDE 26'YA YÜKSELDİ

Liste açıklanmadan önce Financial Times tarafından düzenlenen "Zirvedeki Kadınlar" konulu konferansta konuşan Güler Sabancı, Sabancı topluluğundaki kadın yöneticilerin oranına değindi. Sabancı, 32 yıllık iş hayatında grubun her kademesinde çalıştığını ve her göreve gereken önemi verdiğini söyledi. Sabancı Holding'in cinsiyet eşitliği konusunda her zaman öncü olduğunu ve bunun kendisine ilerlemek için cesaret verdiğini de sözlerine ekleyen Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok farklı pozisyonlarda çalışmama rağmen cinsiyetim asla önemli olmamıştır. Yönetim kurulu başkanlığına atandığımda da durum kesinlikle aynıydı. TÜSİAD'ın ilk kadın üyesi benim. Kaldı ki TÜSİAD'ın şu anda başkanı bir kadındır. Bu arada ERT (European Round Table Of Industrialists)'nin tek kadın üyesi olduğumu iftiharla belirtmek isterim. Sabancı Topluluğu'nda da kadın yöneticilerimizin oranını 2006'dan 2010'a kadar geçen süreçte yüzde 23'ten yüzde 26'ya yükselttik."

Kadınların iş dünyasının gelişimindeki rolüne değinen Sabancı, "Günümüz iş dünyasının gelişme trendleri bugünün kadınını geleneksellikten kurtarmaktadır. Aynı şekilde, finansal krizden sonra eski usul iş yapma şekillerinin de geride kaldığını söyleyebiliriz. Bu kriz göstermiştir ki, dünyadaki kadın yöneticiler şirketlerinin derin yaralar almasını engellemiştir." dedi.

"TÜRKİYE GLOBAL KRİZDE ÇOK İYİ REFLEKS GÖSTERDİ"

Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 7-7.5 civarında büyüyeceğini ifade eden Sabancı, son yaşanan global krizde Türkiye'nin çok iyi bir refleks gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin kendi finans krizini 2001'de yaşadığını ve son yaşanan global krizde de Türk finans sektörünün oldukça hazırlıklı olduğunu sözlerine ekleyen Sabancı: "Yaşanan global krizin ilk 6 ayında bütün yönetim takımımla birlikte, holdingin çeşitli şirketlerini üçer defa ziyaret ettim. Her seviyeden çalışanımızla konuşup dertlerini dinledim. Onları rahatlatmaya çalıştım." diye konuştu.

Konferansta bir dinleyici tarafından yöneltilen, "Kariyerinizin kırılma noktası nedir?" sorusuna ise Güler Sabancı şöyle cevap verdi: "1994'te, amcalarımın hepsi hayattaydı ve Sabancı Üniversitesi'nin kuruluşunda en büyük sorumluluğu ben üstlendim. Bununla da şimdi gurur duyuyorum. Bu benim hayatımdaki en önemli deneyimlerdendir. Ayrıca 2004'te Sakıp Amcam vefat ettiğinde, acaba ben de bırakayım mı diye düşündüm. Fakat kuzenlerim bana geldi ve benim şirketin başına geçmemi istediklerini söylediler. Sonrasında Sabancı Holding'e Yönetim Kurulu Başkanı olunca anladım ki, kariyerim boyunca Sakıp amcam beni bu görev için yetiştirmiş. Kendisi bana çok inanırdı ve hep derdi ki 'ben sana kapıyı açabilirim, içeriye girip orada kalabilmek senin sorumluluğundur.' "