Sabancı Holding Enerji Grup Başkanlığı çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Enerjisa, Avusturya'lı enerji devi Verbund ile Türkiye'nin enerji alanındaki ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yatırım atağına geçti.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'de enerji sektörünün tamamen liberalleşmesini ve rekabete daha açık bir hale gelmesini istediklerini söyledi. Önümüzdeki 5 yılı istikrarlı yıllar olarak gördüklerini vurgulayan Sabancı, stratejik büyüme alanı olarak enerji konusunu seçtiklerini söyledi. Sabancı, Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı projesinin zamanında start alması durumunda bunun kendilerine güven vereceğini söyledi.

Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, enerji üretimi konusunda, 2015 yılına kadar devreye girecek santraller için yaklaşık 6,5 milyar dolarlık bir yatırım hedeflediklerini bildirdi.

6,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

2015 yılında enerjinin, Sabancı Grubu cirosunun yaklaşık yüzde 15'ini sağlamasını beklediklerini kaydeden Dördüncü, Türkiye elektrik pazarında yüzde 10 paya sahip olmayı ve pazarın lideri olmayı istediklerini söyledi. Dördüncü, şu anda çalışmalarına başladıkları projeler için yatırım tutarının 2.5 milyar dolar olduğunu kaydetti. Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman ise, pazardaki liderliğe doğru hızla ilerlediklerini belirterek, 10 santralin inşaatına gelecek yıl başlanacağını bildirdi.

Santral nasıl çalışacak?

Ağustos 2010'da devreye girecek Bandırma Doğal Gaz Çevrim Santrali için 20 metre derinden alınacak su, 30 metre derinden difizör kanalıyla 8 derece ısınmış şekilde denize geri verilecek. Böylece denizde sıcaklık artışı olmayacak.

Yüksek rakamlar tüketiciden çıkar

2009 yılı Zorlu Enerji Grubu için, krizin zorlayıcı etkilerine rağmen, yatırımların üretime geçtiği yıl oldu. Grup, Türkiye'nin dört bir yanına dağılan 5 doğal gaz, 7 hidrolik, 1 jeotermal, 1 rüzgar ve 1 termik santrali ile 2009 yılında toplam kurulu gücünü 638 MW'a ulaştırdı. Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Gökçedağ Rüzgar Santrali'nin tam kapasite ile devre girmesiyle Zorlu Enerji Grubu'nun, kurulu gücünü yakın zamanda 738 MW'a çıkaracağını söyledi. Zorlu Enerji Grubu Başkanı Bursa, son dönemlerde elektriğe yönelik gerçekleştirilen özelleştirmelerde ortaya çıkan yüksek fiyatların kısa vadede sevindirici olduğunu, ancak uzun vadede bir sinyal niteliği taşıdığını belirterek, "Özelleştirmelerde yüksek fiyatların olması, bu paranın tüketicinin cebinden mutlak çıkacağı anlamına gelir bunda tereddüt yok" dedi. Zorlu Enerji Grubu nun 2009 yılı performansını değerlendiren Bursa, özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarında önemli bir yol aldıklarını söyledi./yeni şafak