Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Genel Kurulu Toplantısına katılmak için gittiği ABD'den yurda döndü. Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde basın toplantısı düzenledi.

Gül, ABD'deki temaslarıyla ilgili bilgi verdi. Bir gazetecinin terör örgütü mensuplarının çatışmasızlık ortamının devamı için Türkiye dışına çıktıkları yönünde bir gazetede yer alan haberi hatırlatması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, " Dünden beri yoldayız. Dolayısıyla bugünkü gelişmelerle ilgili, açıkçası bilgim yok.

Topraklarımız üzerinde hiçbir illegal faaliyete, terörist faaliyete, devletin güvenlik güçleri dışında hiç kimsenin silah taşımasına, hiçbir zaman müsaade etmeyiz ve etmeyeceğiz. Bu bakımdan, eğer bunu anlamışlarsa, bu iyi bir gelişmedir. Bunu genel bir açıklama olarak yaptım size" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Erbil ziyaretiyle ilgili bir soruya da Cumhurbaşkanı Gül, " Söylediğiniz konuyla ilgili görüşmeleri öğreneceğim" yanıtını verdi.

ABD dönüşü Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir gazetecinin, “Bugün gazetelerde yer alan PKK barış için sınır dışına çekilmeye başladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine şunları söyledi. “Dünden beri yoldayız. Bugünkü gelişmelerle ilgili bilgim yok. ama topraklarımız üzerinde hiçbir illegal faaliyete terörist faaliyete, devletin güvenlik güçlerinin dışında hiçbir kimsenin silah taşımasına müsaade etmeyiz ve etmeyeceğiz. Bu bakımdan bunu anlamışlarla bu iyi bir gelişmedir "

AMERİKAN ŞİRKETLERİ YATIRIMA ÇAĞIRDI

New York'da bulunduğu süre içinde aralarında BM genel sekreteri Ban Ki-Mun'un da yer aldığı, yabancı devlet ve hükümet başkanları ile toplam 21 görüşme gerçekleştirdiğini belirten Gül, “ Bu görüşmelerde ülkemizin uluslararası ve bölgesel konulara ilişkin yaklaşımlarını muhataplarına anlatma ve hatırlatma imkânı buldum. Ayrıca ABD'de faaliyet gösteren önde gelen Türk firmaları ve Amerikan şirketlerinin üst düzey yetkilileri ile çalışma kahvaltısında bir araya geldim. Bu etkinlik sırasında Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomi ilişkilerin daha ileriye taşınmasına ilişkin olarak fikir alışverişinde bulunarak bir çok Amerikan firmasını Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ettik. Amerika Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından verilen AB ve NATO entegrasyonu balkanlarda barışa katkıları konulu yemeğe ev sahipliği yaptım. Bu yemeğe 6 balkan ülkesi devlet ve hükümet başkanı, 2 balkan ülkesi dışişleri bakanı katıldı. Etkinlikte ayrıca Amerika'daki balkan topluluklarının önde gelen temsilcilerinden oluşan 1400 kişilik bir topluluk hazır bulundu ve onlara hitap ettim. Bu vesile ile ülkemizin balkanlar politikası ile NATO ve AB'nin bu coğrafyada barış, huzur, istikrar ve refahın sağlanması ile ilgili görüşlerde bulunduk" dedi.

BÖLGESEL KONULARI KAMUOYUYLA PAYLAŞTIK

ABD ziyareti kapsamında uluslar arası medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına şöyle devam etti. “Columbia Üniversitesi'nde ülkemizin iç ve dış politika dinamikleri ile uluslar arası sisteme ilişkin misyonumuzu ortaya koyan konferanslar gerçekleştirdik. Ayrıca tanınmış Amerikan ve diğer medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldik. Onların sorularına cevap vermeye çalıştık. New York ziyaretim ülkemizin küresel ve bölgesel meselelere ilişkin politika ve görüşlerinin medya kuruluşları vasıtasıyla Türk ve dünya kamuoyuna yansıtılması bakımından da yararlı olmuştur.

Ziyaretim sırasında ABD-Türk toplumunun temsilcileri ile New York'da bir araya geldim. Daha sonra geçtiğim Boston'da da her biri kendi alanında dünya çapında başarılara imza atan Türk Akademisyenlerle bir araya geldim. Heyetimin diğer üyelerinde görüşmelerini sürdürmeye devam etmiştir. “Küresel Sürdürülebilirlik Paneliö üyeliğine seçilen Devlet Bakanı Ali Babacan yeni sıfatı ile Sürdürülebilirlik Kalkınma konulu panele önemli katkılarda bulunmuştur. Heyetimizde yer alan Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu halen New York'da çalışmalarını sürdürüyor. Davutoğlu, BM Güvenlik konseyi başkanlığımız kapsamındaki ikinci özel faaliyetimiz olan terörizmle mücadele konulu toplantıya yarın başkanlık edecektir. Son olarak ziyaretim vesilesi ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ve görüşmelerimizin Birleşmiş Milletler güvenlik konseyine başkanlık ettiğimiz bu dönemde uluslar arası gündemde bulunan konulara ilişkin tutumlarımızın ve dış politikamızdaki önceliklerimizin en üst düzeyde uluslar arası camianın dikkatine getirilmesi bakımından son derece yararlı olduğuna inanıyorum."

GÜL'Ü AKŞENER KARŞILADI

Eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte Özel ANA uçağı ile 16.30 sıralarında İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen Cumhurbaşkanı Gül'ü Devlet Konukevi'nde TBMM Başkan Vekili Meral Akşener, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgiler karşıladı.