Cumhurbaşkanının Alevi ritüellerine saygı gösterdiğine ve cemevine girerken ayakkabılarını çıkardığına dikkat çeken Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr.İzzettin Doğan, “Aleviler bir Cumhurbaşkanları olduğunu hissettiler. Bu ziyaret ile 'herkesin Cumhurbaşkanı' olduğunu gösterdi. Aradaki buzların erimesine katkıda bulundu” dedi.

AYAKKABILARINI ÇIKARIP GİRDİ

Cumhurbaşkanı Gül'e eşlik eden heyette yer alan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Cumhurbaşkanının cemevi ziyareti ile Alevi İslam inancını benimsemiş olanlara saygısını ifade ettiğini söyledi.

Doğan, “Aleviler nasıl ayakkabılarını çıkararak cemevine giriyorlarsa, Cumhurbaşkanı da aynı ritüellere saygı gösterdi ve sıradan vatandaş gibi bir köşeye oturdu. Bu ziyaret ile 'herkesin Cumhurbaşkanı' olduğunu göstermekte başarılı olduğunu sanıyorum. Aradaki buzların erimesine katkıda bulundu” diye konuştu. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar geçen sürede bu tür bağlar kurulamadığını belirten Doğan, “O zaman hepimizin durup düşünmesi gerekir. Çünkü bu Türkiye'nin sırtında taşıyamayacağı ve haketmediği bir yüktür. Sayın Cumhurbaşkanı bir entelektüel olarak, insan olarak temel hak ve özgürlükler bakımından Alevileri haklı buluyor” dedi.

Cumhurbaşkanı bu ziyaretle buzları eritti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli gezisi, Türkiye'deki aleviler tarafından 'önemli bir adım' olarak görüldü. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, “Cumhurbaşkanı Gül, ayakkabılarını çıkartarak sıradan bir vatandaş gibi bir köşeye oturdu. Samimiyet gösterdi. Alevilerin Cumhurbaşkanı olduğunu hissettirdi” dedi.

Alevilerin gönlünü aldı

Cemevi ziyaretine eşlik edenler arasında olan Alevi Çalıştayı organizatörü Necdet Subaşı da, Gül'ün ziyareti için “Sonuçları açısından son derece olumlu bir gelişme. Tunceli ziyaretinin sembolik bir ağırlığı var. Buradaki vatandaşlar tarafından da çok büyük mutlulukla karşılandı. Demokratik açılım süreci açısından da bizi motive etti. Gül'ün Alevilerin hatırını alması, duygularına yakınlık göstermesi çok önemliydi” yorumunu yaptı. Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise, Tunceli halkının Gül'ü Alevi inancı ve kültürüne uygun biçimde karşıladığını söyledi. Gül'ün ziyareti Avrupalı Alevileri de sevindirdi. Cumhurbaşkanının bu ziyaretinin, Alevi Çalıştay'larını oluşturan hükümetin samimiyetini gösterdiğini belirten Avrupa'daki Alevi kuruluşlarının yöneticileri, "Cumhurbaşkanına müteşekkiriz" dedi./yeni şafak