Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner onuruna yemek verdi. Yemekte iki ülkenin dostluğuna vurgular yapılırken, Cumhurbaşkanı Gül “Türk devleti ve halkı geçtiğimiz yıl bir asrı devirdiğimiz Arjantin"le ilişkilerine büyük kıymet vermektedir. Uzak coğrafyalarda bulunmalarına rağmen, ortak değerlerin yakınlaştırdığı ülkelerimiz arasındaki dostluğun giderek güçleneceğine olan inancım tamdır” dedi.

Çankaya Köşkü"nde düzenlenen yemek öncesi Gül ve konuk Cumhurbaşkanı Kirchner, konukları yemek salonunun kapısında birlikte karşıladı. Yemeğe, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Zafer Çağlayan, Selma Aliye Kavaf, Türkiye-Arjantin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyeleri, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Yemekte konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Kirchner'in ziyaretinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümünün hemen ardından gerçekleşmesinin bugüne ayrı bir anlam kattığını dile getirdi. Yüzyıl önceki dünya siyasi haritasına bakıldığında çok az ülkenin uluslararası arenada yer aldığının görüleceğini belirten Gül, "Ziyaretinizin, köklü devlet geleneklerine sahip ülkelerimiz arasındaki mevcut ilişkilerin daha da ileriye götürülmesine vesile olmasını diliyorum" diye konuştu. Türkiye'nin, bölgesel entegrasyon girişimlerinin de dünya barış ve istikrarına önemli katma değer sağladığına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin kendi coğrafyası dışındaki bölgesel oluşumlarla da ortaklıklar tesis etme arzusunda olduğunu söyledi. Gül Türkiye ile Arjantin arasında her alanda ilerlemekte olan ilişkilerin hukuki zemininin de güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek “Türk devleti ve halkı geçtiğimiz yıl bir asrı devirdiğimiz Arjantin"le ilişkilerine büyük kıymet vermektedir. Uzak coğrafyalarda bulunmalarına rağmen, ortak değerlerin yakınlaştırdığı ülkelerimiz arasındaki dostluğun giderek güçleneceğine olan inancım tamdır" dedi. Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül Kirchner'in vefat eden eşi, eski Cumhurbaşkanı Nestor Kirchner"i de saygıyla anarak, "Kadehimi Türk ve Arjantin dostluğu ile Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu için kaldırıyorum" diye konuştu.

-TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖZEL BİR ÜLKE-

Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner ise davete kızı ile birlikte katıldı. Konuşmasının başında vefat eden eşini anan Gül'e kendisi ve kızı adına teşekkür eden Kirchner, ziyaretinin 100 yıl önce başlayan ilişkilerin bir devamı olduğunu belirterek "Bu aynı zamanda iki ülke arasında var olan dostluğun yeni bir kanıtıdır" dedi.

Kirchner, beraberinde 'hiç olmadığı kadar kalabalık bir iş heyetiyle' Türkiye'ye geldiğini vurgulayarak, "Eminim ki Türk ortaklarıyla yeni yatırımlar yapma imkanı bulacaklar. Kriz öncesindeki ticaret hacmimizi en azından yakalayıp, sizinde dediğiniz gibi inşallah bunun ötesine ulaşmayı deneyeceğiz" diye konuştu. İlk defa Türkiye'ye geldiğini ve Türkiye'nin Arjantin için çok özel bir ülke olduğunu ifade eden Kirchner, şunları kaydetti:

"Çok özel bir ülke çünkü aynı zamanda insanlık tarihini de simgeleyen bir ülke. Yarından itibaren İstanbul'da olacağım. İstanbul bütün tarihlerin ve kültürlerin birleştiği bir şehir. Biz Hıristiyanlar için İsa'dan öncesi ve İsa'dan sonrası olarak adlandırdığımız çağlar var. Ama bütün kültürlerin İstanbul'da bulunduğuna inanıyorum. Sizin kültürel kimliğiniz o kadar güçlü ki, biz ülkemizde Arap kökenli olan yabancılara dahi 'Los Turkos' adını veriyoruz. Bu, tarihi ve kültürel kimliğinizin gücü ışığı altında zannediyorum ileride verdiğimiz sözler ve inancımızla birlikte çok daha iyi bir işbirliğine doğru ilerleyebileceğiz."

Kirchner, konuşmasının ardından, "Türkiye-Arjantin adına ve aynı zamanda, daha adil, eşit ve dengeli değişik bir sistemin barışı ve istikrarı sağlayacağı yeni bir düzen için kaldırmak istiyorum" diyerek kadeh kaldırdı.

ANKA