Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "kişilik haklarına hakaret edildiği" gerekçesiyle Cumhuriyet Gazetesi aleyhine açtığı manevi tazminat davasından vazgeçti. Cumhurbaşkanı Gül, avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu dilekçede,"Cumhurbaşkanlığına seçilmesi sebebiyle, bulunduğu anayasal konumu dikkate alarak, davayı sürdürmenin uygun olmayacağını düşündüğünü"bildirdi.


Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesindeki davanın duruşmasına, Gül'ün avukatı Ömer Küçüközcan ile davalı tarafın avukatı Şükrü Evrim İnal katıldı.Avukat Küçüközcan, duruşmada söz alarak, Cumhurbaşkanı Gül'ün mahkemeye iletilmek üzere kendisine gönderdiği davadan vazgeçtiğine dair dilekçeyi Yargıç Ömer Kızılkaya'ya sundu. Davalı tarafın avukatı İnal ise "buna karşı bir diyecekleri olmadığını" belirtti. Avukat İnal, Yargıç Kızılkaya'nın sorusu üzerine, "vekalet ücreti talep etmediklerini" bildirdi.


Cumhurbaşkanı Gül'ün avukatı Küçüközcan'a gönderdiği ve bugün mahkemeye sunulan dilekçede, şöyle denildi:



"Bildiğiniz gibi Cumhuriyet Gazetesinin 29 Mayıs ve 1 Nisan 2007 tarihli nüshalarında yapılan yayınlar sebebiyle kişilik haklarım ihlal edilmiş ve bu nedenle sorumlular hakkında manevi tazminat davası açılmıştı. Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi E: 2007/209 sayılı dosyasında devam eden bu davayı vekilim olarak takip etmektesiniz. Söz konusu yayınlarla kişilik haklarımın ihlal edildiği tartışmasızdır. Bu ihlale rıza göstermemekle birlikte, davanın açılmasından sonra Cumhurbaşkanlığına seçilmem sebebiyle, bulunduğum Anayasal konumu dikkate alarak, bu davayı sürdürmenin uygun olmayacağını düşünmekteyim.


DAVA DİLEKÇESİ

Avukatı Küçüközcan aracılığıyla açılan davanın dilekçesinde, Cumhuriyet Gazetesinin 29 Nisan ve 1 Mayıs 2007 tarihli nüshalarının birinci sayfasında Abdullah Gül'e atfen "gerçek olmayan" ifadelerin kullanıldığı kaydedilmişti. Dilekçede, "Gül'ün kişilik haklarına yapılan saldırı sebebiyle uğradığı manevi zararın tazmini amacıyla" Cumhuriyet Vakfı, Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ile gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güray Öz'den 50 bin YTL tazminat talep edildiği bildirilmişti.
AA