Wikileaks tarafından yayınlanan ABD kaynaklı belgelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı AKP'liler hakkında eleştirilere de yer veriliyor.

Söz konusu ifadelerden bazıları şöyle:

"30 Aralık 2004, ABD Ankara Büyükelçiliği"nden: Erdoğan, AB"nin iktidar koridorlarında, yarı profesyonel futbolcu edası ve bir dalkavuk "danışman phalanx"ı ile yürürken, Avrupa"da yılın liderliğine aday gibi görünüyordu. Gelecek onyılda hesaba katılması gerekecek bir lider. Türkiye"nin AB ile katılım müzakerelerinin başlatan adam. Türkiye"nin Kıbrıs"la ilgili 30 yıl boyunca donmuş politikasını çözen, büyük insan hakları reformlarını parlamentodan geçirip anayasayı değiştiren kişi.
Popülizme kurban gitse de hitabet yeteneği geleneksel ve dini imaları anımsatan sözler, hem merkez hem kent dışında derinden çınlıyor. Halkın kürsüsünde büyük bir popülerlikle kalan, uygun ve görülebilir bir rakibi olmayan kişi... AKP dışında.

25 Mart 2005, ABD Ankara Büyükelçiliği"nden: AKP içinde daha ideolojik olan Başbakan Yardımcısı/Dışişleri Bakanı Gül, perde arkası entrikalar çevirmeye devam ediyor, özellikle de Erdoğan"ın junket (sözde iş yolculuğu) gezilerinde. Gül, Erdoğan"ı zayıflatmayı ve partinin kontrolünü almayı dener gibi görünüyor. Erdoğan"ın gelişiyle bırakmak durumunda kaldığı Başbakanlığı yeniden umuyor olabilir. Görece güzel İngilizcesiyle Gül, "ılımlı" ve "modern" bir imaj üretmek için çalışıyor. Gerçekte Gül"ün yaşıtları, kendisinin Erdoğan"dan çok daha Batı karşıtı ideolojiye sahip olduğunu söylüyorlar. Ancak şunu anlıyoruz, Gül ve bir grup benzer düşünceli milletvekili ve gazeteciler anti Amerikan davranışların körüklenmesini seyrediyorlar, İslami/Sünni dayanışma duygularıyla hareket eden Erdoğan"a yetişmek için.

-PRAGMATİKLER AKP'NİN BATIYA AÇILAN YÜZÜ-

8 Aralık 2005, ABD Ankara Büyükelçiliği: AKP"nin pragmatik milletvekilleri İngilizce konuşuyor, dışarıda eğitim görmüşve meslektaşlarından daha iyi seyahatlere çıkma eğiliminde. Çoğunlukla büyük kozmopolitan alanlardan özellikle de Ankara ve İstanbul"dan geliyorlar, bir bölümü daha önceki ANAP"ın üyesi.

Zaman zaman olarak yabancılarla diyaloğu gerektiren genel başkan yardımcılıkları koltuklarından beşi pragmatik kanattan: Bülent Gedikli, Reha Denemeç ve Şaban Dişli. Tümü ABD eğitimli ve İstanbul ya da Ankara"yı temsil ediyorlar. Aynısı pragmatik Erdoğan"a Avrupa ve ABD gezilerinde eşlik eden, çevirmeni ve dış politika danışmanı Egemen Bağış için de geçerli.

Pragmatik milletvekilleri AKP"nin yabancılara sık sık en görünen yüzü olsalar da, AKP"nin içinden dindar ve milliyetçi meslektaşlarından daha az etkilidirler. 2005"in ilk aylarında, AKP"nin ılımlıları arasında bir hayal kırıklığı işareti ortaya çıktı, AKP"Den ayrılıp ANAP"a gidenler oldu. Kültür Bakanı Mumcu, AKP"nin istifa eden en üst düzeydeki profili ANAP"ın başkanı oldu, AKP"de kendisini sadece misafir olarak hissettiğini açıkladı.

Pragmatistleri kaybetmesi Erdoğan"ı rahatsız edebilir. AKP"nin şemsiye imajı ABD ve Avrupa"da iyi işliyor, AKP"nin pragmatistleri İstanbul ve Ankara"nın elitleriyle bağlantıları var. Bu milletvekilleri AKP"nin ABD"ye en dostça yüzleridir ve AB"ye müzakere için gerekli olan liberal siyasi ve açık piyasa ekonomik reformlara en açık olanlardır.

AKP parlamenterleri siyasetleri itibarıyla ayrılırlar ancak kişisel fay hatları ideolojik olanla kesişiyor. Erdoğan AKP"yi bir arada tutan tutkal; Erdoğan"ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu sırada yanında bulunan bir kitle onu ulusal seviyede de izledi. Bunların içinde Maliye Bakanı, Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Devlet Bakanı Çubukçu, AKP meclis yöneticisi İrfan Gündüz ve Hüseyin Besli var. Tümü kişisel olarak dindar ya da Çubukçu"nun durumunda olduğu gibi en azından partinin dindar kanadını destekliyor. Bir kadın olan Çubukçu, Erdoğan"ın 2004 yılında gündeme getirdiği zinanın yeniden suç olmasına yönelik teklifi destekleyen birkaç milletvekilinden biriydi.

AKP"nin çoğunlukla güneydoğudan gelen 60 milletvekili Kürt kökenli. Dengir Mir Fırat AKP"nin en görünür Kürt milletvekili. AKP"ye katılan ve seçilen milletvekilleri dindar eğilimli, tüm Müslümanlar arasındaki ortak bağları Kürt milliyetçiliği üzerinde tuttuklarını vurguluyorlar. Eski bir Kürt kökenli dindar milletvekili, AKP"in Kürt milletvekillerinin Kürt sorunu konusunda aşırı ölçüde pasif olduklarını anlattı.

Taşradan bir AKP yetkilisi bize, AKP"nin dindar kanadını enfekte etmiş Kürt kökenli milletvekilleriyle olan gerilimin, bu kanadı diğer AKP hiziplerine göre zayıflattığını söyledi."