Taner, saldırılar nedeniyle Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Parlamenterler Dostluk Grubu üyeliğinden istifa ettiği açıkladı.
Saldırılarda can kaybının korkutucu rakamlara ulaşmasından endişe etmekte olduğunu ifade eden Milletvekili Taner, “Hayatını kaybeden soydaşlarımızın sayısının gelen bilgilerin çok üzerinde olduğu yolunda bilgiler alınmaktadır. Çin makamlarının dünya ile irtibatını kestiği bölgeden sağlıklı haber alınamaması yaşanan endişelerimizi daha da arttırmaktadır. Bu son saldırılar ve katliamlar da Çin Halk Cumhuriyeti siyasi makamlarının ve güvenlik güçlerinin sözde bahanelerle Uygur Türklerine karşı giriştiği sistemli ve bilinçli etnik temizlik ve imha hareketinin yeni bir aşaması olarak görülmelidir. Diğer taraftan uluslar arası camianın yaşanan bu vahşet karşısında hala sessiz ve etkili bir girişim başlatmakta isteksiz olması da bir utanç vesilesi olarak görülmelidir” dedi.
Bir an önce Uygur Türklerine karşı yapılan toplu katliamlar karşısında ciddi girişimlerde bulunulması gerektiğinin altını çizen Recep Taner, “Türk Milletini derinden yaralayan bu katliam karşısında Türkiye"ye yakışan kararlı bir tavır ortaya koyarak, uluslar arası camianın etkili yaptırımlar uygulamasını da içeren bir tutum almasını sağlamak için derhal gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Türkistan"daki insanlık dışı katliam, sürgün, aşağılama ve asimilasyon gibi uygulamalarını derhal durdurmadığı takdirde Çin mallarının Türkiye"ye girişine asla izin verilmeyeceği konusunda uyarılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk dünyasının en köklü devlet geleneğine sahip Türk devleti olması sebebiyle Kaşgar"ın yok edilmekte olmasının derhal durdurulmasını istemelidir. Milliyetçi Hareket Partisi, sahipsiz ve korumasız bırakılan Uygurlu soydaşlarının her şart altında yanında olacak ve Çin makamları eliyle yürütülen bu etnik imha kampanyasını yasal ve meşru zeminlerde protesto edecektir” diye konuştu.
Çin Halk Cumhuriyeti"nin Sincan Uygur Bölgesinde Uygur Türklerine yönelik sürdürdüğü bu saldırılarını şiddetle kınadığını açıklayan Taner, şunları söyledi: “Uygur Türklerine yapılan bu saldırılar bir an önce durdurulmalıdır. Yaşanan gelişmeler karşısında Çin Halk Cumhuriyeti gayri ciddi duruşu olaylara bakış açısını net bir şekilde göstermektedir.
Bu sebeple Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Parlamenterler Dostluk Grubu üyeliğimden istifa ederek, istifa dilekçemi TBMM Başkanlığına sunduğumu yüce Türk Milletine belirtmek isterim”