Amerikan Bilimler Akademisi’nin yayımladığı makaleye göre, CH65 adı verilen yeni antikor, grip virüsünün bulaştığı hücrelerde yerleşmesini sağlayan ve yüzeyinde bulunan “hemagglutinin” adı verilen protein üzerinde etkili oluyor. Hemagglutinin, her yıl mutasyona uğrayarak virologları her sezon yeni bir grip aşısı üretmeleri zorunda bırakıyor.
 
CH65, hemagglutininin doğal reseptörü olan siyalik aside büyük miktarda sahipmiş gibi davranarak, virüsün hemagglutininli kısımlarına yapışıyor ve bunun insan hücrelerine bulaşma kapasitesini azaltmadan mutasyon yapamamasına neden oluyor.
 
Araştırmanın başında yer alan Boston Çocuk Hastanesi’nden Dr Stephen Harrison, çalışmalarının kendilerine, insan bağışıklık sisteminin gribe cevabını uyumlu ve virüs türlerinin tamamını etkisiz hale getirebilecek antikorlar üretebileceğini öğrettiğini belirtti. Dr Harrison, bu araştırmanın sonuçlarının, hedeflerine ulaşmalarında gerekli stratejileri gösterdiğini söyledi.
 
Daha önce de insanlar ve hayvanlardaki A tipi grip virüsünün tüm alt tiplerine karşı etkili bir antikor bulunduğu açıklanmıştı. İngiltere’deki resmi tıbbi araştırma kuruluşu National Institute for Medical Research ile İsviçre’deki özel bilimsel araştırma kuruluşu Humabs’tan bilim adamlarının ortak çalışması sonucu bulunan F16 adlı süper antikorun, A tipi grip virüsünün şu an mevcut olan 16 alt tipinin tamamına karşı etkili olduğu bildirilmişti.