Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Behice Kurtaran, domuz gribinin kesinlikle küçüksenmemesi gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Behice Kurtaran, Adana'nın Ceyhan ilçesinde kamu yöneticileri, doktor ve sağlık personeline domuz gribi hakkında seminer verdi.

Ceyhan Kaymakamlığı tarafından devlet hastanesi toplantı salonunda yapılan seminerde konuşan Kurtaran, domuz gribinin toplum olarak kesinlikle küçümsenmemesi gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insanların yüzde 30'nun bu salgından etkilenebileceğini anlatan Kurtaran, "Hastalık, insandan insana, öksürük, hapşırık ve elle bulaşma yoluyla da geçebilir. Bu hastalığın daha önce görülmemiş olan H1N1 adlı virüs türünden kaynaklandığı ortaya çıktı. İlk belirtileri de yüksek ateş, kusma, ishal ve bulantı gibi rahatsızlıklardır." diye konuştu.

Belirtilerinin halk arasında paçavra hastalığı diye tabir edilen normal grip hastalığından farklı olmadığını belirten Kurtaran, "Gripten gelen hastaların yüzde 90'ına domuz gribine yakalanmış hasta gibi davranacağız. Ama hastalar arasında öncelikle ateşi yüzde 38'e çıkmış hastanın tedavisi yapılmalıdır. Doktorlarımızın buna dikkat etmek lazım. Çünkü domuz gribinin ilk belirtisi yüksek ateştir. Daha sonra kusma, ishal, bulantı, boğaz ağrısı, gibi rahatsızlıklar görülebilir." dedi.

Bu virüsün ile daha önce hiç karşılaşılmadığı için vücutta etkili olduğunu belirten Kurtaran, "Dünya bu griple ilk kez 2009 yılının Mart ayında Amerika'da karşılaştı. Bugün dünyada meydana gelen vaka sayısı 440 bini bulurken buna bağlı olarak ölüm sayısı ise 4 bin 500 civarını buldu. Bugün elde edilen verilere göre Türkiye'de ölüm sayısı 15'i buldu." şeklinde konuştu.

Kurtaran, "Grip salgını ile mücadele edecek yeteri kadar aşı üretiyoruz. Bilindiği gibi grip hastalığı vatandaşlar arasında en çok söylenen bir hastalıktır. Bundan dolayı hastanelerde yığılma olabilir. Onun için bizim ilk önce yüksek ateşli hastalara tedavi etmemiz çok önemli.

Bununla birlikte sağlık sistemi ekipleri hazırlıklı olması gerekir. Yoksa zor durumda kalırız. Bilindiği gibi grip Adana'da da ortaya çıktı." ifadesini kullandı. Seminere Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Emniyet Müdürü Kadir Tüylü, Başhekim Musa İnal, Müftü Halil İbrahim Şekerci ve kamu yöneticileri katıldı./yeni şafak