Grip hastalığından korunmada tercih edilen başlıca yöntemlerden olan grip aşısında zamanlamaya ve aşının uygulanacağı yaş gruplarına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Havaların soğumaya başladığı bu günlerde gribe dikkat edilmesi uyarısında bulunan Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, grip hastalığının hafife alınacak bir hastalık olmadığını işaret ederek, “Gripten korunmanın en etkili yolu grip sezonu başlamadan aşılanmaktır. Grip aşısının kullanıma girdiği yıllarda özellikle risk grubundaki kişilerin yıllık aşılanmasına öncelik verilmiştir. Daha sonra sağlıklı kişilere de uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde grip sezonun en aktif olduğu dönemin Aralık başından Şubat sonuna kadar olduğu bilinmektedir. Bu yüzden ideal olarak aşıyı Eylül, Ekim ayında en geç Kasım ayında uygulamak gerekmektedir. Ancak aşılanmamış bireyler grip sezonu başlasa bile en kısa dönemde aşılanabilmektedir” dedi.
Grip enfeksiyonu sonrası hastaneye yatış, çeşitli komplikasyonlar ve ölüm açısından yüksek risk altında olan bireylere yıllık düzenli olarak aşı uygulanması gerektiğine işaret eden Kozalı, “Çünkü bu aşılar yaklaşık 1 yıl süreyle koruma sağlamaktadır. 6-59 ay arası tüm çocuklar, 65 yaş üzeri erişkinler, bakım evlerinde kalanlar, hastane veya bakımevleri çalışanları, yüksek riskli hastalarla aynı evi çalışanlar, grip döneminde hamile olmayı düşününler, uzun süre aspirin tedavisi almak zorunda olanlar grip aşısı yaptırmalıdır. Ayrıca hastalığı daha ağır geçiren ve çeşitli komplikasyonlara daha sık maruz kalan bazı hasta gruplarına da rutin olarak aşılama önerilmektedir. Astım gibi solunum sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, bazı kan hastalıkları, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve solunum sistemi sekresyonları için özel bakım gereken hasta grupları da aşı uygulaması yaptırmalıdır” diye konuştu.
GRİP AŞISI NASIL UYGULANIR
Grip aşısının nasıl uygulanması gerektiği konusunda da bilgiler veren Kozalı, “Aşının içinde bulunan 3 adet influenza suşunun her sene 1 veya 2 tanesi Dünya Sağlık örgütü önerisiyle değiştiği için, aşı her sene düzenli olarak yapılmalıdır. Bu aşı 6 ayın altındaki çocuklara önerilmemektedir. Grip aşıları yaklaşık 60 yıldır gayet güvenli ve etkili olarak kullanılmaktadır. Aşı ile koruyuculuk sağlıklı kişilerde yüzde 80'lere varmaktadır; yaş ilerledikçe koruyuculuk yüzde 50-60'lara inmekle birlikte hastalığın hafif geçirilmesi sağlanmaktadır. Aşı embriyonlu yumurta kesesinden elde edilmektedir; bu nedenle daha önceden yumurta alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır. Hastaneye yatan ve yatma ihtimali olan ateşli bireylere de iyileştikten sonra aşı önerilir. Aşılamadan sonra aşı yerinde kızarıklık, ısı artışı, hafif ateş ve kırıklık hissi olabilir. Bu şikayetler hafif derecede olup 1-2 gün içinde düzelmektedir”