Doktorlar “Hayati tehlike başladı” uyarısında bulunuyor. Halsiz ve solgun 21 işçi ise “Biz yenilirsek herkes yenilecek” diyor.

Eylemlerinde 2. ayı bitiren TEKEL işçilerinin süresiz açlık grevi sürüyor. Sendikanın önceki gün aldığı grevini bitirme kararını dikkat almayarak, süresiz açlık grevine devam eden 16 işçiye dün 5 işçi daha katıldı. Doktorlar, “hayati tehlike var” diyerek olabilecekler konusunda işçileri ve kamuoyunu uyarıyor. Ama işçiler, Türk-İş"in bir süre öncesine kadar toplantı salonu olarak kullanılan gri odasında güneş ışığı görmeden süresiz açlık grevinin 8. gününü tamamlıyorlar. Artık hepsi daha halsiz ve daha solgunlar... Konuşmaları yavaşladı. Zihinleriyse henüz zarar görmedi. Konuştuğumuz işçiler de hep aynı şeye vurgu yapıyorlar.

Çocuğumun ekmeği için

NEVZAT ATIŞ (40 - Diyarbakır): Açlık grevinde 6. günüm. Mide bulantısı var, baş dönmesi var. Doktorlar kontrol ediyorlar. Karar aldık. Biz ya ölürüz burdan öyle çıkarız, ya özlük hakkımızı alır öyle çıkarız. 5 tane çocuğum var. Ben gelirken helallaştım. Mektup yazdım bıraktım. Burada bana birşey olursa sorumlusu Başbakan"dır. Burada çocuğumun ekmeği gidiyor. Başbakan beni umursamıyor, benim çocuğumun ekmeğini alıyor, vermiyorsa bunun sonucuna katlanacak. Ölüm de olsa bunun sonu vardır.

Oğluma söyleyin, iyiyim

HALİL ACAR (47 - Diyarbakır): Ben 17 yıl fabrikada çalıştım. Bize dayatılan onursuzca bir yaşamdır. Biz bunu yaşam saymıyoruz. 4 çocuğum var. Biri üniversiteye biri OKS"ye hazırlanıyor. Bir oğlum doktor olacak. Mersin Tıp Fakültesi"nde okuyor. Ben ilk açlık grevine girdiğimde baktım çok huzursuz oldular. Buna girdiğimi bilmiyorlardı. Haber vermemiştim. Tıpta okuyan oğlum Mehmet Ali, bana bakmaya geldi. O şimdi 3. sınıfta. Mehmet Ali geldi, bana baktı. Destek oldu. Mehmet Ali"ye... ben iyiyim merak etmesin... Biz herşeyi göze almışız.

Sözleşme yenilenecek mi?

ABDURRAHMAN AKYÜREK (41, Manisa): Başından beri açlık grevindeyim. Hastalanınca beni hastaneye götürmüşler. İlk serumu vermişler, kendime gelince ikinci seruma izin vermedim. Yine geri buraya geldim. 3 çocuğum var. Biz şimdi 4-C"ye tamam desek, seneye bu sözleşmeler yenilenecek mi? Ben adım gibi biliyorum, gelecek sözleşme döneminde, “Kardeşim sen AKP"ye kayıtlı ol, sözleşmen öyle yenilensin” denilecek bana. Bunu yaşayacağımıza ben bahse girerim. Ben ilave bir şey almaya gelmedim. Kendi hakkımı almaya geldim. Kızım şu anda 11 yaşında. Günlerdir yemek yemiyor. Babamı görmeden ağzıma yemek koymam diyor.

Kendileri 4-C"ye geçsin

ZÜBEYDE DEMİRCİ (38, Adıyaman): (Bu görüşmeden kısa bir süre sonra Demirci, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Doktorlar yaşam ünitesine bağlanması gerektiğini belirttiler) 3 çocuğum var. Memleketteler, halaları bakıyor. Çocuklar "anne gel" diyorlar. Ama ben onlar için buradayım. İşsizleri biz yaratmadık. Beni bugün işsiz bırakan da hükümettir. Madem bu 4-C anlattıkları kadar iyi birşeyse, trilyonları bırakıp kendileri geçsinler 4-C ye.

Siz de yenilirsiniz

AYNUR ERBAŞ (38, Adıyaman)

Başbakan 4-C"yi bulamayan işsiz var diyor. Bununla övünüyor mu hükümet? O zaman bıraksınlar o koltukları, bu ülkeyi yönetecek insanlar da bulunur. Eğer biz bu direnmeyi bırakırsak, bundan sonra alınacak herkes işçisi memuru artık 4-C"yle alınacak. Geri dönüşü olmayacak. Yani ben yenilirsem, siz yenilirsiniz. Biz yenilirsek, herkes yenilir.

Sorumlu hükümet

ŞERİFE DEMİR (39, İzmir): 17 yaşındaki oğlum tatilde buradaydı. Destek olmak için yanıma geldi. Başından beri açlık grevindeyim. Özelleştirmeyi biz yapmadık. Bize birşey olursa bundan sendikamız sorumlu değildir. Erdoğan ve hükümet sorumludur.

Türk-İş"in toplantı salonunda açlık grevini sürdüren işçiler ciddi sağlık sorunları yaşamaya başladı. 21 işçi tüm uyarılara rağmen sonuna kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

İşçiler Ankara"ya 4-C yargıya gidiyor

ANKARA - Eylemleri 60 gündür süren Tekel sorununun çözümünde Başbakan Erdoğan"la yapılan görüşmeden sonuç çıkmayınca, dün konfederasyonlar yeniden biraraya geldi. Alınan ortak kararları açıklayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 4-C gibi “kuralsız, güvencesiz ve hukuka aykırı” uygulamalar yürürlükten kaldırılıncaya kadar mücadeleye devam edilmesi kararı aldığını söyledi 4-C uygulamasının iptali için Danıştay"da iptal davası açılmasına karar verdiğini bildiren Kumlu, tüm konfederasyonlara bağlı sendika üyelerinin 20 Şubat"ta Ankara"da mitgn yapacağını ve Tekel işçileriyle sabahlanacağını söyledi. Ayrıca konfederasyonlar her yere "Tekel işçilerine destek veren siyah pankartlar asılması çağrısında bulundu. / vatan