‘Şehadet eder misiniz?” deyince imam, daha fazla tutamadı, bıraktı kendini. Gözyaşları aktı yanaklarından. Türkiye, Başbakanının zor anlarını saniye saniye izledi canlı yayında

Türkiye’nin Başbakanı, Recep Tayyip Erdoğan hayatının en zor günlerinden birini yaşadı. Annesine düşkünlüğü meşhur Tayyip Erdoğan, 88 yaşında kaybettiği annesini toprağa verdi. Tenzile Erdoğan’ın cenazesi gece Kısıklı’daki villada kaldı. Defin hazırlığı için evin bahçesinde seyyar gasilhane kuruldu. Cenaze 11.40 sıralarında Fatih Camii’ne gitmek üzere yola çıkarıldı. Başbakan Erdoğan kardeşi Mustafa ile birlikte cenaze aracının arka koltuğuna oturdu.

Kabe örtüsü serildi

Erdoğan, musalla taşına konulurken de annesinin tabutuna omuz verdi. Üzerinde “Kabe örtüsünden bir parça” bulunan tabut başında Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak’ın da aralarında bulunduğu gençler nöbet tuttu.

Fatih Camiindeki törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanısıra , bakanlar, siyasetçiler, spor ve sanat dünyasından çok sayıda tanınmiş isim ve vatandaşlar katıldı . CHP ve MHP Genel Başkan Yardımcıları düzeyinde temsil edildi. HAS Parti Lideri Numan Kurtulmuş , Saadet Partisi Lideri Mustafa Kamalak ise törendeydi. Cenazeye, askerleri temsilen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman katıldı.

Cami doldu taştı

Cami avlusu 3 bölüm ayrıldı. En önde protokol, orta bölümde aile yakınları ve arka bölümde vatandaşlar. Cenazeye katılmak isteyen vatandaşlar Fatih Camisine arka kapıdan alındı. Türkiye’nin dört bir yanından gelenler, cami avlusunu tamamen doldurdu. Cenaze nedeniyle Fatih Camisine çıkan bütün ara sokaklar trafiğe kapatıldı.

Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Cenaze namazı sırasında Başbakan Erdoğan zonqr anlar yaşadı. Annesi için hellalik istenirken Erdoğan’ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Cenaze namazının ardından Tenzile Erdoğan’ın cenazesi Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül tarafından omuzlanarak cenaze aracına taşındı. Erdoğan yine cenaze aracına bindi. Konvoy Fatih Camii’nden ayrılarak Karacaahmet mezarlığına doğru yola çıktı.

İlk toprağı kendi attı

Cenazeye katılan Ak Partili vekiller için otobüsler tahsis edildi. Fatih Camii’ne otobüslerle gelen vekiller cenaze namazının ardından yine otobüslere binerek Karacaahmet mezarlığına götürüldü. Tenzile Erdoğan’ın naaşını taşıyan ve içinde Başbakan Erdoğan ile kardeşi Mustafa Erdoğan’ın da bulunduğu cenaze aracı, gasilhane girişinden Karacaahmet Mezarlığı’na girdi. Başbakan Erdoğan kardeşiyle kabre inerek annelerinin cenazesini toprağa koydu. Erdoğan ilk toprağı attı.

6 bin polis görev yaptı

Tenzile Erdoğan’ın cenaze töreni için güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Güvenlik önlemleri kapsamında cenaze namazının kılındığı Fatih Camii ile Erdoğan’ın cenazesinin toprağa verildiği Karacaahmet Mezarlığı çevresinde 6 bin polis görevlendirildi. Fatih Camii çevresindeki yollar ile Fevzi Paşa Caddesi sabah saatlerinden cenazenin mezarlığa götürüldüğü saatlere kadar trafiğe kapatıldı. Camiye girişlerin yanısıra trafiğe kapatılan noktalarda polis tarafından oluşturulan arama noktalarında vatandaşlar arandı. Cami ve mezarlık çevresinde ayrıca çevredeki sokak ve caddelerdeki çöp kutuları dahi söküldü. Boğaz Köprüsü cenazenin geçişi sırasında diğer araçlara kapatıldı.

Başbakan Erdoğan’ın 88 yşındaki annesi Tenzile Erdoğan, 30 Eylül günü rahatsızlanınca hastaneye kaldırılmıştı. Vefat ettiği 7 Ekim sabah saat 9.15’e kadar Erdoğan bir yandan yoğun çalışma temposunu sürdürmüş, bir yandan da annesi ile ilgilenmiş her fırsatta hastaneye koşmuştu. Dün annesinin cenazesine Başbakan Erdoğan Fatih Camii’nin avlusuna Tenzile hanımın tabutunu omuzunda taşıyarak girdi, yorgunluğu ve üzüntüsü yüzünden okunuyordu. Musalla taşına annesinin tabutunu itinayla yerleştirdi daha sonra öğle namazını kılmak için camiye girdi. Cenaze namazını kılmak için tekrar avluya döndüğünde üzerindeki üzüntü ve ağırlık bir kat daha artmıştı. Cenaze namazı kılındı, dualar okundu ve Diyanet İşleri Başkanı, “Müslimeye şehadet eder misiniz?” deyince Erdoğan önce dayanmaya çalıştı, kıpkırkızı kesildi, daha sonra ve bıraktı kendini. Duyguları gözyaşlarına dönüştü. Cebinden mendilini çıkardı, gözyaşlarını sildi. Tekrar annesinin tabutunu omuzladı ve Anacığını son yolculuğuna uğurladı.

Başbakan Erdoğan, annesinin kabrini elleriyle diktiği çiçeklerle donattı. Dua okuduktan sonra yaklaşık 3 saat kaldığı mezarlıktan sivil plakalı bir araçla ayrıldı.
vatan