Tanıklardan Gıyasettin Şakiroğlu "Psikolojimiz bozuldu. Gözümüzün önünde insan öldürüldü. Çeber'in yediği dayak 5-6 dakika sürdü. Vurmanın etkisiyle kafasını duvara ve demire çarpıyordu" dedi.

Engin Çeber'in, Metris Cezaevi'nde "işkence ve kötü muamele" sonucu hayatını kaybettiği iddiasına ilişkin kamu görevlilerinden oluşan 60 sanığın yargılanmasına dün devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Murat Çise, Nihat Kızılkaya, Sami Ergazi, Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın ve Yavuz Uzun ile 10 tutuksuz sanık katıldı. Tanıklardan Gıyasettin Şakiroğlu, koğuşa gelince üstü ıslak olan Çeber'in, kafasında da kesik ve darp izleri olduğunu ifade ederek, "Olay günü sayıma çıkmayınca gardiyanlar kalabalık geldi. Selahattin Apaydın ve bir kişi daha üzerine yürüdü. Selahattin ensesine bayağı vuruyordu. İlk vurmaya başladıklarında herkes aşağıdaydı. Zaten 5-6 dakika sürdü dayak. Vurmanın etkisiyle kafasını duvara ve demire çarptı" diye konuştu.

BİZİMLE KONUŞTULAR...

Olaydan sonra koğuşta, cezaevindeki görevliler tarafından genel bir konuşmanın yapıldığını, Çeber'in zaten cezaevine geldiğinde durumunun kötü olduğunun ve olayın gardiyanlarla alakasının olmadığının söylendiğini belirten Şakiroğlu, "Psikolojimiz bozuldu. Gözümüzün önünde insan öldürüldü. Sonra 'herkes gördüğünü anlatsın' dedik. Vicdan azabı çekmek istemiyordum" dedi.

KAFASINI DUVARA VURDULAR

Tanık İbrahim Kılıç da koğuşa gelen Çeber'in polislerin kendisini dövdüğünü söylediğini anlatarak, sayım vermediği için olaydan bir gün önce Çeber'e 2-3 tokat atıldığını kaydetti. Kılıç, ertesi gün 10 kişinin geldiğini, birkaç kişinin Çeber'i dövmeye başladığını ve kafasını duvara vurduklarını savundu. Tanıklardan Murat Gevrek, karantinada Çeber'in üzerine bulaşık suyu döküldüğünü söylediğini ifade ederek, "Tekme tokatla dövdüler. Bayıldığı için zile bastık, gardiyan geldi. 'Sara hastasıdır, soğan koklatın' dedi. Ayılmayınca revire götürdük. Doktor, 'bu beyin travması geçiriyor', yanındaki de 'bu ölmüş' dedi. Biz de Çeber'i alıp cezaevinin giriş kapısına kadar götürdük" dedi. Mahkeme heyeti, İçişleri Bakanlığına da yazı yazılarak polisler hakkındaki disiplin soruşturmasına ilişkin evrakların gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

8 gardiyana işkence ihracı

Metris Cezaevi'nde “İşkence ve kötü muamele” sonucu öldüğü öne sürülen Engin Çeber ile ilgili disiplin soruşturması çerçevesinde, 8 infaz koruma memurunun “Devlet memurluğundan çıkarılması”, 4 yönetici ile 41 infaz koruma memuru hakkında ise “Kınama cezası” verilmesi istendi. Bakırköy Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına, Metris Cezaevi'nde meydana gelen olay ile ilgili olarak Adalet Başmüfettişi Mustafa Güntin ve Adalet Müfettişi İsmail Tandoğan imzalı, “İnceleme ve soruşturma raporu ile disiplin kararı” yazısı gönderdi. Raporda, Çeber'in, “İşkence ve kötü muamele sonucu” ölümüne ilişkin infaz ve koruma başmemurları Yavuz Uzun, Nevzat Kayım, Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ile infaz ve koruma memurları Murat Çişe, Mehmet Polat, Öncay Bozo ve Sami Ergazi hakkında, “Devlet memurluğundan çıkarma cezası' uygulanması görüşü bildirildi. Metris 1 ve 2 No'lu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Halil İbrahim Demir ile 2. müdürler hakkında ise 'Kınama cezası” uygulanması görüşü ifade edildi./yeni şafak