Iğdır'da 7 yaşındayken elektrik direğinde akıma kapılarak iki kolunu kaybeden Yusuf Akgün (22), ağzıyla tuttuğu kalemle yaptığı resimler ve yüzme yarışmalarında elde ettiği derecelerle,engelinin "başarıya engel olmadığını" kanıtlıyor.

1993 yılında, çıktığı elektrikdireğinde akıma kapılan Akgün'ün kolları yandı. Akgün, ailesinin sosyo ekonomik yetersizliği nedeniyle devletin koruması altına alındı.

İlköğretim ve liseyi bitirdikten sonra hedefindeki Güzel Sanatlar Fakültesi'ni bu yıl burslu kazanan Akgün, 50. Yıl Yetiştirme Yurdu'nda kalıyor. Akgün, elektrik çarpması sonucu iki kolunu kullanamadığını ancak hiçbir zaman yaşama sevincini kaybetmediğini söyledi.

İnsanlardan kendini soyutlamadığını ve kabuğuna çekilmediğini ifade eden Akgün, şöyle devam etti: "Okuduğum karikatürlerin ve izlediğim çizgi filmlerin çizimlerinin nasılyapıldığını hep merak ederdim."

YÜZME BRANŞLARINDA DERECELERİM VAR
Bu meraktan hareketle, ben bunları nasıl yapabilirim diye düşündüm. Kalemi ağzımla tutarak yapmaya başladığım kara kalemçalışmalar, çevrem tarafından da beğenilmeye başlayınca, yılmadan bu işi sürdürdüm.

Ayrıca fırçayla ve pastel boya kullanarak da resim yapıyorum. Resimlerimi bir kişinin model olarak durması ya da bir fotoğrafına bakarak karakalem çalışması olarak bitiriyorum. Ayrıca sporla da ilgileniyorum.

Kickboks, atletizm ve yüzme branşlarında derecelerim var. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının 93. kuruluş yıl dönümü nedeniyle 2004'te düzenlenen resim yarışmasında "Jüri Özel Ödülü" kazandığını belirten Akgün, 2007'de Armada İş Merkezi Sergi Salonu'nda Polonya gezisi ve kişisel çalışmalardan oluşan fotoğraf ve resim sergisi açtığını bildirdi.

Yüzme alanındaki başarılarından söz eden Akgün, 2004'te Tokat'ta, 2005'teSamsun'da düzenlenen Türkiye Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası'nakatıldığını, ardından Ankara Bölgesel Bedensel Engelliler Yüzme Takımınaseçildiğini, 2005'te Finlandiya'da düzenlenen Bedensel Engelliler Atletizm AvrupaŞampiyonası'nda dereceye girdiğini belirtti.

AZMİM VE YAŞAMA SEVİNCİM VAR
"Kendimi diğer insanlardan farklı görmüyorum" diyen Akgün, "Azmim ve yaşama sevincim olmasaydı, şu an bir rehabilitasyon merkezinde ağzıma kaşıkla çorba verilen bir kişi konumundan öteye gidemezdim" dedi. Kimseye ihtiyaç duymadan her türlü gereksinimini karşılayabildiğini vurgulayan Akgün, yaşama umutla baktığını söyledi.

Burslu olarak öğrenim gördüğü Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nin "Grafik-Tasarım Bölümü"nü bitirmeyi hedeflediğinidile getiren Akgün, "Üniversiteyi bitireceğim. Mesleğimi yaparak, çalışmaya başlayacağım. Kollarımı kullanamaz hale geldikten sonra memleketimde 'bu artıkbir işe yaramaz, bir şey yapamaz' diyen yakınlarıma karşı neler yapabildiğimi göstereceğim" diye konuştu.

GAZETEPORT