Eylemsizliğin uzatılıp uzatılmayacağı tartışmaları sürerken dikkatler pazartesi günü İmralı"da Abdullah Öcalan"la görüşecek olan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı, eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk"un vereceği mesajlara çevrildi.
Sorunun çözümünde hükümeti samimi bulmayan örgütün, “Tasfiye için koşullar yaratılıyor” iddiasıyla eylemsizliği bitirmeyi ya da kısa süreli uzatmayı tartıştığı ifade ediliyor. Örgüt, Öcalan"ın Tuğluk ve avukatları ile görüşme yapmasından sonra eylemsizliğe yönelik kararını, salı ya da çarşamba günü bölgeye davet edeceği gazetecilere açıklayacak.
Öcalan"ın talimatıyla örgütün iki kez uzattığı eylemsizlik kararı, 31 Ekim"de sona eriyor. Yaklaşan seçimler ve yeni anayasa görüşmeleri dahil sürecin zarar uğramaması için BDP, örgütten eylemsizlik sürecini uzatmasını istiyor. Bu kapsamda, BDP dahil birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ile biraraya gelen DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, sürecin devamı yönünde görüşler aldı.
Tuğluk, yaptığı görüşmeler ışığında 1 Kasım Pazartesi günü İmralı"ya gidip Öcalan"a, “Halk ve kurumlar eylemsizlik kararının devamını istiyor” diyecek. Cezaevi yetkilileri ile diyaloğa geçen Tuğluk"a “Pazartesi görüşme yapabilirsiniz” yanıtı verildi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle cezaevlerinde yapılan açık görüş kapsamında ailesinin Öcalan"la görüşme isteği, “Hava muhalefeti” nedeniyle dün gerçekleşemedi.