Ankara"da gözler salı günkü Milli Güvenlik Kurulu"na çevrildi. Genelkurmay Başkanı Başbuğ"un "İrticayla Mücadele Planı" belgesiyle ilgili tartışmaları kurul gündemine getireceğini açıklamasının ardından Başbakan Erdoğan da MGK öncesinde Bakanlar Kurulu ve parti yöneticileriyle konuyu ayrı ayrı değerlendirecek.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"un, TSK"ya karşı "medya üzerinden asimetrik bir psikolojik harekat yürütüldüğü" açıklamalarıyla yeni bir boyut kazanan "İrticayla Mücadele Planı" belgesi tartışmasında gözler salı günkü Milli Güvenlik Kurulu"na (MGK) çevrildi.

Arınç da katılıyor

Başbuğ"un konuyu gündemi önceden cumhurbaşkanı tarafından belirlenen MGK"ya taşıyacağını açıklaması, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin"in ilk kez katılacakları toplantıyı kritik hale getirdi. Daha önce Erdoğan ve Başbuğ"un "erkene çekilen randevuları"nda değerlendirdikleri konu, bu kez Cumhurbaşkanı Gül"ün hakemliğinde konuşulacak.

Gündemi önceden belirlenen konuların görüşüldüğü bölümde, ilgili bürokratlar da yer alıyor ve bu bölümdeki bütün görüşler devletin resmi arşivinde yer almak üzere kayda alınıyor. Gündeme ilişkin görüşmeler tamamlandıktan sonra toplantının sonunda, ilgili bürokratlar salondan çıktıktan sonra sadece MGK"nın asıl üyelerinin katılımıyla yapılan serbest bölümdeki görüşmelerin kaydı tutulmuyor. Başbuğ"un konuyu hangi bölümde gündeme getireceği, tartışmaların devletin arşiv kaydına girip girmemesi yönünden önem taşıyor.

"Fotokopi dahi olsa bir belge midir değil midir bunu araştırma sürecini savcılığa götürerek başlattık. Askeri yargı konuya farklı yaklaşmış olabilir. Bundan sonraki süreç sivil yargıya aittir" sözleriyle Başbuğ"dan farklı düşündüğünü ortaya koyan Başbakan Tayyip Erdoğan"ın MGK öncesinde konuyu kabinesi ve parti yöneticileriyle ayrı ayrı değerlendirmesi bekleniyor. Erdoğan, yarın önce Bakanlar Kurulu"na, ardından da bir ay aradan sonra ilk kez toplanması beklenen partisinin Merkez Yürütme Kurulu"na (MYK) başkanlık edecek. Erdoğan, salı günü Çankaya Köşkü"ndeki MGK toplantısının öncesinde kurul üyesi bakanlarıyla bir araya gelecek.