Vatan'da Ruşen Çakır yazdı...

Bunların önde gelenlerini şöyle sıralayabiliriz:

Eskİ AKP"lİlerden İSTEDİKLERİ


Adana: Yeniden aday gösterilmeyeceğini düşünen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak AKP"den istifa edip MHP"den aday oldu. AKP"nin tercihi olan eski ANAP Milletvekili Mehmet Ali Bilici, iktidar partisinin bütün gayretlerine rağmen Durak karşısında fazla etkili olamıyor. Adana"da CHP adayı Ümit Özgümüş ise aradan sıyrılma hesapları yapıyor.

ŞanlIurfa: İl milletvekillerinin çoğunun karşı çıkması üzerine Erdoğan Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba yerine Mehmet Oymak"ı aday gösterdi. Fakıbaba ise buna cevap olarak önce SP"ye geçti; ardından yasal nedenlerle bağımsız adaylığını koydu. Şanlıurfa"daki yarışın sonucu, AKP tabanının Erdoğan"a mı yoksa adaya mı itibar ettiğini göstereceği için merakla bekleniyor.

Kars: Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, yeniden aday gösterilmeyeceğini düşünerek AKP"den ayrılıp CHP"ye geçti ve üçüncü kez koltuğunu korumak için kolları sıvadı. Rakipleri AKP"den Nevzat Bozkuş ve MHP"den Settar Kaya.

CHP"den İSTEDİKLERİ

İzmir: Ahmet Piriştina"nın beklenmedik ölümüyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Aziz Kocaoğlu kısa sürede kendini kabul ettirmeyi bildi. AKP, Kocaoğlu"nun karşısına parlak bir isim bulamayıca, 2004"ün mağlubu Taha Aksoy"u aday gösterdi. Fakat bir türlü belirgin bir çıkış yapamayan Aksoy"un şansı çok düşük.

Mersİn: Mersin"de de Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen eliyle yoğun bir kampanya yürüten AKP, teklif götürdüğü birçok ismi ikna edemeyince üçüncü kez seçime giren CHP"li Büyükşehir Başkanı Macit Özcan"ın karşısına eski milletvekili Mustafa Eyiceoğlu"nu çıkarabildi. Kampanyanın bugüne kadarki seyrine bakılırsa AKP adayı MHP"li Mahmut Tat"ın da gerisinde kalabilir.

Trabzon: AKP 2004"de en büyük şoku Trabzon"da yaşamış ve belediyeyi CHP"li Volkan Canalioğlu"na kaptırmıştı. Bu ilde CHP"nin profilinin çok üstünde bir oya ulaşan Canalioğlu bu sefer de yarışın favorisi. AKP adayı Orhan Gümrükçüoğlu ile MHP"li aday Cevdet Saral ise çok yoğun bir kampanya yürütüyorlar.



DSP"den İSTEDİKLERİ

EskİŞehİr: İktidar partisi DSP"li Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen"in karşısına bir başka profesörü, Hasan Gönen"i çıkardı. Fakat CHP"nin de örtülü desteğine sahip olan Prof. Büyükerşen"in koltuğunu kaybetmesi imkansız gibi.

Ordu: 2004"ün Trabzon gibi bir başka sürprizi, yine partisinden haylki yüksek oy alıp Ordu Belediye Başkanı seçilen DSP"li Seyit Torun olmuştu. CHP"nin teklifine itibar etmeyip yeniden DSP"den aday olan Torun"un en güçlü rakibi, AKP"nin tek kadın il belediye başkan adayı Ayşe Bahar Çebi.

DTP"den İSTEDİKLERİ

DİYARBAKIR: Erdoğan"ın en büyük hayali Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi"ni almak. Fakat çok önceden start vermesine rağmen gönlündeki adayı bulamayan Erdoğan, milletvekili Kutbettin Arzu"da karar kıldı. Arzu"nun, ilde sevilen bir isim olmasına rağmen DTP"li Osman Baydemir"den başkanlığı alması çok güç gözüküyor.

BATMAN: AKP"liler “Diyarbakır olmazsa bari Batman"ı alalım” diyor. Adayları işadamı Ziver Özdemir etkili bir isim. DTP ise başkan Hüseyin Kalkan"ın yerine Diyarbakır İl Başkanı ve aslen Batmanlı Nejdet Atalay"ı aday gösterdi. Kıran kırana bir yarış var...