Dönemin Başbakanı Erbakan'a 'p......k' diyerek hakaretler yağdıran emekli Tümgeneral Osman Özbek, Sincan'da tankları yürüten emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve Sultanbeyli'de terör estiren emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu, operasyonun ilk dalgasında gözaltına alınan isimler arasında yer almadı.

Türkiye 28 Şubat gözaltılarıyla sarsıldı. Dün dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir başta olmak üzere 27 emekli asker gözaltına alındı. Listedeki 3 ismin yurtdışında olduğu belirlenirken, 5 ilde aramalar yapıldı. Gözaltı kararı çıkan emekli askerler arasında 5 general, 18 albay, 2 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 astsubay bulunuyor. Ancak gözaltına alınan isimler arasında dönemin öne çıkan bazı isimleri yer almadı. Yenişafak gazetesi o komutanları yazdı.

CEYLANOĞLU, TANKLARI YÜRÜTTÜ

Emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, 4 Şubat 1997'de Tümgeneral rütbesindeyken Sincan'da tankları yürüten komutan olarak adını duyurdu. 2002 yılında korgeneralliğe terfi eden Orgeneral Ceylanoğlu, Jandarma Asayiş Komutanlığı, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 2007'de orgeneralliğe terfi eden Ceylanoğlu, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevine atandı. 2010 yılında ise Yüksek Askeri Şura kararları ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Ceylanoğlu, 29 Temmuz 2011'de kendi isteğiyle emekli oldu.

ÖZBEK, ERBAKAN'A HAKARET ETTİ

Emekli Tümgeneral Osman Özbek, 28 Şubat sürecinde tuğgeneral rütbesindeyken Başbakan Necmettin Erbakan'a ettiği hakaretlerle biliniyor. Bir tiyatro grubunun sahnelediği 'Bir halk düşmanı' isimli oyunda ordunun eleştirildiği gerekçesiyle Başbakan Erbakan'a 'p..' diyerek hakarette bulunan Özbek'e Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı destek verdi. Özbek, daha sonra 2000 yılında Jandarma Harekat Başkanlığı'na getirildi. Bayrampaşa Cezaevi'nde 12 tutuklunun öldüğü Hayata Dönüş operasyonunu da Osman Özbek döneminde gerçekleştirildi. Özbek, 2001 yılında emekli olduktan sonra Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen "Atatürkçü düşünce sistemi ve 28 şubat" panelinde 28 Şubat'ın, özgürlüğü engellemek isteyen kesimlere "dur" diyen bir hareket olduğunu söyledi.

DARBENİN İSİM BABASI ÖZKASNAK

Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri olan emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, 2000 yılında kadro yetersizliğinden emekli oldu. 28 Şubat'a 'post-modern darbe' tanımlamasını yapan da Özkasnak'tı. Özkasnak, emekli olduktan sonra yaptığı açıklamalarda 'Post-modern darbe olmasaydı, 1999 seçimlerinde bu netice alınamazdı' sözleriyle de gündeme geldi. Özkasnak ayrıca, "28 Şubat bir kriz yönetimidir. Kriz yönetiminin amacı; savaş veya bir çatışmaya girmeden isteklerinizi karşı tarafa kabul ettirmektir. Bu amaç hasıl oldu, yani kriz yönetimi başarı ile idare edildi" demişti.

KARADAYI RP'Yİ HEDEF ALDI

28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 1994'ten beri bu görevi yürütüyordu. 28 Şubat sürecindeki iktidar ortağı Refah Partisi'ne yönelik açıklamalarıyla sık sık gazete manşetlerinde yer aldı. 28 Şubat'tan 2 gün önce, İsrail gezisinde, 1967 Arap-İsrail savaşında ölen İsrail askerlerinin mezarlarına çelenk koyduktan sonra yaptığı laiklik açıklamaları dikkat çekti. Karadayı'nın 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'e girmemesi için ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'ya yaptığı telkinlerin ses kaydı internete düşmüştü. 1998'de yaş haddinden Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrılan İsmail Hakkı Karadayı, halen Encümen-i Danış üyesi.

SULTANBEYLİ'NİN KABUSU

28 Şubat sürecinin etkin isimlerinden emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu, o dönem Refah Partili Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak ile heykel polemiği yaşadı. "Burada hiç Atatürk heykeli yok" diyerek, belediyeye bile bilgi vermeden caddenin ortasına 'Atatürk heykeli' diktirdi ve askerlere nöbeti tutturdu. Silahçıoğlu, tümgeneral rütbesindeyken 2005 yılı Ağustos YAŞ toplantısında Silahlı Kuvvetler Akademisi Komutanlığı'ndan emekli oldu.