Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, Niğde ve Çanakkale'de arama yapıldığı ve yaklaşık 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı bildirildi. Savcı, gözaltı kararı çıkarılan 28 isme ulaşıldığını ve bu isimlerin Ankara'ya götürüldüğünü açıkladı.

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 9 kişi, THY'nin tarifeli seferiyle polis Ankara'a götürüldü.

28 Şubat soruşturması kapsamında İstanbul'da evinde arama yapılan aralarında emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 9 kişi, polis tarafından gözaltına alındı. Çağlayan Adliyesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar, daha sonra Atatürk Havalimanı'na getirildi. Emekli Orgeneral Çevik Bir'in içerisinde bulunduğu araba, aprona girerek uçağın altına yanaştı. Zanlılar, uçağın rötar yapması nedeniyle yaklaşık 40 dakika polis minibüsünün içerisinde bekledi. Bu sırada susayan zanlılara polis tarafından uçaktan alınarak su verildi. Zanlılar daha sonra uçağa bindirildi. Zanlılar ile birlikte 9 polis de Ankara'ya gitti.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre soruşturma 'hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçundan yapılıyor.

Açıklamada, 11 Nisan 2012 tarihinde Anakara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınan arama kararı doğrultusunda 12 Nisan 2012 günü saat 8.00 itibariyle Ankara'da 17, İstanbul'da 11, Niğde'de 1, Çanakkale'de 1, Eskişehir'de 1 olmak üzere toplam 31 ayrı adreste arama yapıldığı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Evinde arama kararı alınan 31 kişiyle ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından gözaltı kararı verilmiştir. Takdiri mahallerde aramalar, askeri mahallerde Cumhuriyet savcısı denetiminde merkez komutanlığı tarafından yapılmakta, ayrıca iki şüphelinin avukat olması nedeniyle, bu şüphelilerin aramaları Cumhuriyet savcısının bizzat denetiminde ilgili baro tarafından görevlendirilen avukat nezaretinde gerçekleşmektedir. Arama ve gözaltı işlemleri halen devam ediyor. Yürürlükteki hukuk kuralları çerçevesinde ve hukuka uygun olarak toplanan deliller, hassasiyetle değerlendirilerek bahse konu kararlar, işleme konulmuş olup soruşturma aynı hassasiyetle sürdürülmektedir."

Haklarında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden 3 kişiye ulaşılamadığının belirtildiği açıklamada, bunlardan bazılarının yurt dışında olduğunun değerlendirildiği ifade edildi. Gözaltına alınan şüphelilerin Cumartesi günü Ankara Adliyesine getirilmesi bekleniyor.

GÖZALTI KARARI ÇIKARILAN KİŞİLERİN KİMLİKLERİ

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltı kararı çıkarılan kişilerin kimlikleri açıklandı.

Soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılan 31 kişinin kimlikleri şöyle: ''Ankara'da emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli Kurmay Albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Oğuz Kalelioğlu, Sezai Kürşatökte, Ahmet Nazmi Solmaz; emekli Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi, İbrahim Selman Yazıcı, emekli Albaylar Mustafa Kemal Savcı, Ziya Batur, Ruşen Bozkurt, Mehmet Şinasi Çalış, Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, Yahya Cem Özarslan; emekli binbaşı Ahmet Aka; emekli Başçavuş Hamza Özaltun İstanbul'da emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp, Ünal Akbulut; emekli albaylar Yüksel Sönmez, Eser Şahan, Cengiz Çetinkaya; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Orhan Nalcıoğlu, Mustafa Babacan; emekli Başçavuş Necdet Batıran, Aydın Karaşahin. Çanakkale'de emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci; Niğde'de emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk; Eskişehir'de emekli Albay Alican Türk.''

EMEKLİ TÜMGENERAL ÜMİT ŞAHİNTÜRK'ÜN EVİNDE ARAMA

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan emekli Tümgeneral Ümit Şahintürk'ün Niğde'nin Altunhisar ilçesinde elma bahçesi içindeki evinde arama yapılıyor.

Şahintürk'ün, Altunhisar ilçesi İstiklal Caddesi Kızılyel Kümeevler'deki evine gelen ekipler, evde kimsenin bulunmaması üzerine çilingir yardımıyla kapıyı açtı.

Cumhuriyet savcısının nezaretinde evde arama yapılıyor.

ÖZKASNAK, EVİNİN ÖNÜNE JANDARMA ÇAĞIRDI

28 Şubat soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkarılanlardan Erol Özkasnak, Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Yalıkavak beldesindeki evine jandarma çağırdı. Gazetecileri engellemek amacıyla Gümüşkaya Jandarma Karakolu'na telefon eden Özkasnak'ın evinin önünde, şu anda iki jandarma bekliyor.

HSYK SORUŞTURMADA YOK

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul'da 11, Ankara'da 17, Niğde'de 1, Çanakkale'de de 1 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu bildirdi.

Hamsici, basın mensuplarıyla düzenlenen tanışma toplantısında, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturmasıyla ilgili soruları yanıtladı.
''28 Şubat sürecinde Genelkurmay'da brifing alan hakim ve savcılarla ilgili resen bir inceleme başlatacak mısınız?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Hakim, savcılarla ilgili böyle bir düşüncemiz yok. Gelişmeleri izleyelim bakalım. Yani brifing almaya giden hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapmayı düşünmüyoruz, ama gelişmeleri değerlendireceğiz. Varsayım üzerine bir şeyler söylemek çok doğru değil. Brifingde ne söylenmiş de hakim ve savcılar bundan etkilenmiş.''

HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da aynı yöndeki soru üzerine, o dönemde çok tartışılan bu brifingin Adalet Bakanlığı ile dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu arasında da tartışmalara neden olduğunu belirterek, ''O dönemde Sayın Bakan, brifingle ilgili hakim ve savcılara izin vermediğine ilişkin bir yazı göndermişti. Ancak bu konu HSYK'nın gündemine gelmiş ve kurul 'Bu konu Adalet Bakanının izin vereceği hallerden değildir, dolayısıyla gidebilirler' demişti'' diye konuştu.

Geçmişte yapılan işlemleri yok sayamayacaklarını ve devlette devamlılığın esas olduğunu ifade eden Okur, ''Bu husus dönemin HSYK'sında konuşulmuş, tartışılmış, herhangi bir sorun olmadığı kanaatine varılmış. Dolayısıyla tekrar 'Haydi gelin bakalım, yeniden buna bakalım' demek düşünülemez, ama somut olarak bir şikayet gelir ve 'şu, şunu yapmıştır' diye önümüze delil koyarlarsa o ayrıca değerlendirilir. Ama bunun dışında 'O dönemin hakim ve savcılarıyla ilgili inceleme yapalım' demek düşünülemez'' dedi.

Hamsici, soruşturmayla ilgili kendisine gelen ayrıntıların tekrar sorulması üzerine, şunları söyledi:
''İstanbul'da 11, Ankara'da 17, Niğde'de 1 ve Çanakkale'de de 1 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. Gözaltına alınması kararı çıkanlar arasında emekli Orgeneral Çevik Bir, Tuğgeneraller İdris Koralp ve Abdullah Kılıçarslan gibi isimler bulunuyor. Arama yapılan yerler de var dendi. İlk sorduğumuzda Nuh Mete Yüksel'in evinde de arama yapılıyor gibi bir bilgi geldi ama doğrulanmadı.''

31 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat Soruşturması kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğu bildirildi. Emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın ise gözaltına alındığı öğrenildi. Emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Mete Yüksel hakkında ise herhangi bir arama ve gözaltı kararının bulunmadığı bildirildi.

Basın mensuplarıyla tanışma toplantısında konuşan HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili soruyu cevapladı. Hamsici, 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu belirterek, şu an emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan ile İdris Koralp'ın gözaltında olduğunu açıkladı.

ÇEVİK BİR GÖZALTINDA

Arama yapılan adresler arasında 28 Şubat döneminin orgenerallerinden 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen emekli Orgeneral Çevik Bir'in İstanbul Beşiktaş ve Ankara'daki evinin de olduğu bildirildi. Aramalar sürerken Emekli Orgeneral Çevik Bir gözaltına alınarak ifade için emniyete götürüldü. Öte yandan emekli tümgeneral Erol Özkasnak, Emekli Tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in evinde de aramalar yapıldığı ve 3 generalin gözaltına alındığı öğrenildi.

ÜÇ YIL ÖNCE ÖZ'E İFADE VERMİŞTİ

Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

TUĞGENERAL KILIÇARSLAN'IN EVİNİN ÖNÜNE AMBULANS GELDİ

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltı kararı çıkarılan emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın Ankara Birlik Mahallesi'ndeki evinin önüne ambulans geldi.

Kılıçarslan'ın oturduğu Çağıl Apartmanı'nın önünde duran ambulanstan bir doktor inerek binaya girdi. Yaklaşık yarım saat içeride kalan doktor, daha sonra ambulansla evin önünden ayrıldı.

FENERBAHÇE ORDUEVİ'NDE HAREKETLİLİK

Ankara merkezli yürütülen 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul'da aramalar sürüyor. Bu kapsamda Fenerbahçe Orduevi'nde de arama yapıldı.

'28 Şubat'la ilgili suç duyuruları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği soruşturma başlatmıştı.

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti.