Açık renkli göz rengi ne sahip olan kişiler daha çok dikkat çekici olsa da göz renginizin cilt hastalıklarına dair işaretler verdiğini biliyor muydunuz?

WebMD isimli internet sitesinde yer alan habere göre, Colorado Üniversitesi Tıp Okulu'nda gerçekleştirilen araştırmada, mavi renkli göze sahip olan insanlarda vitiligo oluşma riskinin daha az olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, kahverengi göz rengine sahip kişilerde ise cilt hastalığı gelişme riski daha fazla.

Araştırmacılar, elde ettikleri bulgular sayesinde göz renginin melanoma riski üzerinde önemli imalara sahip olduğunu da söylediler. Çünkü iki hastalık da genetikle ilgili. Genetik olarak bazı bakımlardan vitiligo ve melanoma hastalığının kutupsal olarak birbirine zıt olduğunu söyleyen araştırmacılar, benzer genetik değişimlerin bazılarının kimi insanları vitiligoya yatkın yaptığını kimi insanları da melanomaya karşı daha az hassas yaptığını açıkladılar.

Vitiligo bağışıklık sistemimizdeki bir sorundan dolayı, ciltte bulunan cilde renk veren hücrelerin görevini kısıtlaması ile başlayan bir süreçtir. Bundan dolayı tüyler ve kıllarda da beyazlık görülür. Vitiligo hastalığı olan kişiler de otoimmün tiroid hastalığı, tip 1 diyabet, romatoid artrit ve lupus gibi diğer otoimmün hastalıklarının görülme riski daha yüksektir. Melanoma ise cilt kanserinin en ölümcül şeklidir.

Nature Genetics isimli dergide yayınlanan çalışmada, araştırmacılar 450 kişi üzerinde vitiligoyla ilgili genleri incelediler. Araştırmacılar, insanları vitiligoya eğilimli yapan 13 yeni gen tespit ettiler. Sonuçlara göre, Vitiligo hastası olanların yüzde 27'sinin göz rengi mavi ya da griyken yüzde 43'ü ise esmer ya da kahverengi gözlü olduğunu belirlediler.