Birçok kaza ve yaralanma karşısında ilk yardımı bilmenin önemli olduğunu belirten Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Harika Çevikel, “Bu durum göz yaralanmaları açısından da son derece önemlidir. Gözümüz her ne kadar oldukça korumalı bir organımız olsa da, iş yeri kazaları, trafik ve spor yaralanmaları ve ev de karşılaşılan yaralanmalara oldukça sık rastlanmaktadır. Göze alınan herhangi bir darbe ya da yara potansiyel olarak tehlikeli kabul edilmelidir. Özellikle kesilme nedeni ile oluşan yaralar oldukça ciddidir. Gözde olan yüzeysel sıyrıklar ve yara izleri görmenin bozulmasına neden olabilir” dedi. 
“LENS KULLANANLAR KİMYASAL MADDEYE KARŞI DİKKATLİ OLMALI”
Çoğunlukla ev hanımları tarafından ya da iş yerinde karşılaşılan, ev ya da iş yerinde kullanılan kimyasal maddelerin göze kaçması durumunda, kontakt lens kullananların da bazı detayları bilmesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Çevikel, “Kimyasal maddenin lens tarafından emileceğini ve lensi gözde tutmanın, kimyasal maddenin gözle olan temas süresini arttıracağını unutmamak gerek. Kimyasal madde kaçan gözü 15 dakika boyunca bol soğuk/ılık suyla yıkaması, gözü bandajla kapamaması ve maddenin içeriğini ya da ne olduğunu ortaya koyabilecek bir kutu ya da bilgi varsa bunu da yanına alarak hemen bir hekime başvurması son derece önemlidir” diye konuştu. 
“KORUYUCU GÖZLÜK KULLANMAYI İHMAL ETMEYİN, MAKYAJ YAPARKEN DİKKATLİ OLUN”
Rüzgarlı havalarda, ev ve iş yerinde yapılan tadilatlarda, tozlu çalışma ortamlarında, koruyucu gözlük takılmaması durumunda göze bazı yabancı cisimler kaçabildiğini belirten Op. Dr. Harika Çevikel, “Böyle bir durum oluşması halinde ise gözü ovalamamak, gözü bol su ile yıkamak ve cismi çıkarmaya çalışmamak gerekmektedir. Gözün ovalanması ya da yabancı cismin çıkarılmaya çalışılması daha büyük hasarların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu önlemler alındıktan sonra bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Bazen spor yaparken ya da şakalaşmalar sırasında göze tırnak gelebilmekte ve gözede çizilmeye neden olabilmektedir. Bayanlar makyaj yaparken bazen rimel fırçasından da kaynaklı göz çizilmeleri gözlemlenebilmektedir. Böyle bir durumda ışık hassasiyetini azaltmak için bir güneş gözlüğü takmak ve acilen bir hekime başvurmak son derece önemlidir” ifadelerine yer verdi.
(İK)