Doktor Yetkin Özgan, göz kanlanmasının ihmale gelmeyeceği uyarısında bulunarak; göz kanlanmasının üveit, enfeksiyon, ramotolojik hastalıklar ve troid gibi hastalıkların belirtisi olabileceğini belirtiyor.

Göz kanaması nasıl olur?

Hemen hemen herkesin yaşadığı, ancak çoğu zaman 'geçer' diye önemsenmeyen göz kanlanması sorununun, birçok göz hastalığının da habercisi olabileceğini kaydeden Özgan, göz kanlanmasının; gözün beyaz olan kısmının ön yüzeyini örten zar tabaka olarak bilinen konjoktiva yüzeyindeki damarların genişlemesi sonucu oluştuğunu anlattı. Özgan, “Çok ender olarak da bu damarlarda olan çatlamalar kanlanmaya neden olur. Kanlanma tek bir gözde, sıklıkla da her iki gözde görülür.

Bazı zamanlar göz yorgunluğu, klimalı, aşırı sıcak veya soğuk ortamlar ya da bilgisayar başında uzun süre çalışmak gibi nedenlerin tetiklediği göz kanlanması, üveit, göz tansiyonu, troid ve ramotolojik gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir” dedi.

Ağrı ve sulanma varsa ciddiye alın!

Göz kanlanmalarının özellikle ağrı, sulanma ve görme kalitesinde azalmayla birlikte olduğu zaman acil durum teşkil ettiğini belirten Özgan, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Tedavi altta yatan etkene göre yapılır. Yabancı cisim varlığında cismin çıkartılması, ani göz tansiyonu varlığında tansiyonun düşürülmesi ve tedavisi, üveitlerde gerekli tedavinin yapılması ve sistemik rahatsızlıkların araştırılması, ultraviyole yanıklarında gözün uygun ilaçlar eşliğinde belirli süre kapatılması gerekir. Göz kızarıklığına neden olan olay göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise ilk yapılacak olan iş saniyeler içerisinde gözün ve çevresinin bol suyla yıkanması sonrasında en yakın sağlık merkezine ulaşılması olacaktır.

Göz kanamasını ihmal etmeyin!

Göz kanlanmasının ciddiye alınması gerektiğinin altını çizen Özgan, özellikle tek gözde yaşanan kanlanmanın riskli olduğunu ifade ederek, kanlanmanın genelde konjoktiva tabakasını da içeren bir tahrişe veya iltihabi sürece bağlı olduğunu anlattı. Yetkin Özgan, “Göz kuruluğu, allerjik reaksiyonlar, mikrobik durumlar, yabancı cisimler, travma, ani çıkışlı göz tansiyonu, üveit olarak bilinen göz içi iltihabı, kirpik dibi iltihabı, güneşe ve ultraviyole ışıklara maruziyet, sistemik hastalıklar göz kanlanmasının nedenlerinden birkaçıdır.

Romatolojik hastalıklar ve tiroid hastalıklarında da gözlerde kanlanmalar görülebilir. Gözde kan oturmaları ise belli bir bölgede yerleşimli olup genelde kol tansiyonun yüksekliğine, travmalara ve ıkınma gibi ani göğüs kafesi basıncı artışına bağlı olarak oluşur. Göz kanlanması ihmal edilmemeli, bir hekime başvurulup nedenleri araştırılmalı” ifadesini kullandı.