Bir çok kişinin kendisinin renk körü olmadığını belirten uzmanlar, erkeklerde renk körlüğünün kadınlara oranla 10 kat daha fazla olduğunu belirttiler. Yapılan araştırmalara göre özellikle Türkiye"de ortalama olarak 200 kadından birinde renk körlüğü ortaya çıkarken, ereklerde ise 20 kişiden birinde renk körlüğü görülüyor.
Aydın Göz Hastanesi hekimlerinden Op.Dr. Atakan Karaeminoğulları, Renk Körlüğünün kalıtsal olabildiği gibi görme siniri, görme noktası ve göz tansiyonu gibi bazı göz hastalıkları sonucunda da oluşabildiğini belirtti. Renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğu olarak tanımlan Renk Körlüğü hastalığının genellikle erkeklerde ciddi sorun olduğunu ifade eden Op. Dr. Karaeminoğulları “Renk körlüğü, genellikle erkelerde görülen, oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. En fazla görülen tipi, kırmızı ile yeşilin ayırt edilememesidir. Ender görülen bazı vakalarda ise bütün renklerin ayırt edilememesi ve dünyanın siyah-beyaz görülmesi söz konusudur. Her 20 erkekten ve her 200 kadından birinde renk körlüğü görülür. Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez” dedi.
Renk körlüğünün nedeni henüz tam olarak bilinmediğini ancak renk körlüğünün genetik geçişli bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Atakan Karaeminoğulları “Bazı durumlarda renk körlüğü, sinir sistemi hastalıklarına bağlı olarak da oluşabilir. Kalıtsal renk körlüğünde ise görmede bir kayıp olmamaktadır. Renk körlüğünün yaygın türü olan ve genellikle doğumdan itibaren oluşan kalıtsal renk körlüğünde yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı, aynı biçimde algılanır ve ayrı renkler ancak yoğunluklarıyla ayırt edilebilir. Renk körlüğü günlük yaşamda önemli bir sorun oluşturmazsa da yaşam kalitesinde azalmaya yol açabilir. Özellikle renk körü olan kişiler, renklerle ilgili belirli işlerde; örneğin, pilot, teknisyenler ve araç kullananlar, hava kontrolörleri, denizciler ve subaylar, makinistler, otobüs, metro şoförleri, polis, jandarma, gümrükçüler, itfaiyeciler ve güvenlik elemanları, tekstil ve baskı mesleklerinde çalışamayabilirler. Dolayısıyla meslek seçimi ve yönlendirme öncesi ailelerin çocuklarına detaylı göz muayenesi yaptırmasını öneriyoruz” dedi.
Op.Dr. Atakan Karaeminoğulları, açıklamasında “Renk körlüğü insanın gözündeki bazı maddelerin eksikliğinden kaynaklanır. Şimdi İngiltere'de geliştirilen ve Türkiye'de birkaç yıldır uygulanan sistem sayesinde, kalıtsal olan renk körlükleri, özel yapılmış kontakt lensler ile renkleri görmeleri daha iyi bir hal alıyor Hastalar Renk körlüğü lensleri ile genel renk algılaması bu lensleri taktıkları sürece daha iyi olmakta, trafik ışıkları ya da fren ışıkları gibi can güvenliğini yakından ilgilendiren ışıkları algılayabilmektedirler. Bu lensler insanların güvenlik içinde yaşamasını sağlamaktadır. Bu tedavi yöntemini uygulamadan mutlaka bir göz hekimine detaylı bir muayene olmak gerekir” ifadelerine yer verdi. -iha