Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kutucu, gözlerdeki damar çatlamalarının büyük göz içi kanamalarına ve gözün kaybına sebep olabildiğini söyledi.

Kutucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göz sağlığının çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulabileceğini, körlüğün doğuştan ya da çocukluk çağında meydana gelebileceği gibi diyabet, yüksek tansiyon, gözde meydana gelen iltihabi hastalıklar, göz tansiyonu, katarakt, göz tümörleri sebebiyle de oluşabileceğini ifade etti.

Şeker hastalığının gözde çeşitli bozukluklara neden olabildiğini dile getiren Kutucu, ''Göz hastalıklarının sıklığı, göz adale felçleri, katarak gelişmesi diyabete bağlı göz komplikasyonları arasında sayılabilir. Gözlerde damarların çatlaması büyük göz içi kanamalarına ve gözün kaybına sebep olabilir'' dedi.

Göz sağlığı açısından düzenli ve vitamin yönünden zengin beslenmenin gerekliliğine değinen Kutucu, şunları söyledi:

''Göz için ışık şartları önemlidir. Özellikle okuma, televizyon seyretme gibi gözün sürekli ve dikkatli kullanılması durumlarında ne kamaşma yapacak kadar parlak ışık ne de görmeyi güçleştirecek kadar az ışık olmalıdır. Işık kaynağı, yazarken sağ elini kullanan kişinin sol omzu ve başı üstünden gelmelidir. Parlak güneş ışığının ultraviyole etkisinden korunmak için güneş gözlükleri gerekli olduğu gibi değişik ışık kaynaklarına meslek veya diğer amaçlarla maruz kalabilecek kişilerin koruyucu gözlük kullanmaları şarttır. Ayrıca okuma mesafesi 30?40 santimetre, TV seyretme uzaklığı 3?4 metreden az olmamalıdır. Gözlerin periyodik kontrolleri yapılmalı, sağlıklı olduğu bilinmelidir.''