Sendikaların arasına katılan bazı grupların şiddet gösterisi yapmak istediğini belirten Güler, "Kanunsuz eyleme izin vermeyeceğiz" dedi.


Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Güler, IMF ve Dünya Bankası toplantıları için çeşitli örgütlerin, sivil toplum kuruluşlarının, legal ve illegal örgütlerin protesto yapmak istediklerinin önceden bilindiğini ifade etti.


İfade özgürlüğü çerçevesinde her türlü fırsatı tanımak için 4 ayrı ilçede 14 basın açıklaması alanı tespit edildiğini anlatan Güler, "Şu ana çeşitli protestolar gösteriler yapıldı. Başta sendikalar olmak üzere sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir

grup Taksim Metro durağındaki bir basın açıklamasıyla protestolarını dile getirdi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir basın açıklamasıydı. Basın açıklaması sonunda bazı illegal gruplar Kongre Vadisi'ne zorla girmek için polise taşlı, sopalı molotof kokteylli, hatta gaz bombalı saldırıda bulundular. Polisimizde bunlara müdahale etti" dedi.


Vali Güler, müdahaleler sonucunda 50'ye yakın göstericinin gözaltına alındığını belirterek, "Tarlabaşı, Sıraselviler, Taksim İlkyardım Hastanesi önü gibi yerlerden Taksim'e çıkmak isteyenlere karşı polisimiz gerekli önlemleri aldı. Herhangi bir yaralı durumu yok. Kayda değer bir gelişme yok. Ama şunu söylemek istiyorum düşünceyi ifade etme özgürlüğünü sonuna kadar saygıyla karşılıyoruz. Bunun için yer tahsis ediyoruz. Buna rağmen Kongre Vadisi'ne zorla girmek isteyen, polise taşlı sopalı saldırıda bulunanların ifade özgürlüğüyle ilgisi yoktur" şeklinde konuştu.


Yaşananların suç teşkil eden hareketler olduğunu anlatan Vali Güler, "Biz normal basın açıklamasına, protesto gösterisine, karşıt görüşlerin öne sürülmesine hiçbir zaman karşı değiliz. Buna fırsat tanıyorum ama kanunsuz eylemlere fırsat vermeyeceğiz. Bu gösterilerle ilgili olarak Taksim metro durağında, Gezi Parkı'nda ve Galatasaray Meydanı'nda 3 yer önceden belirlendi. Bugün özellikle belli bazı gruplar sendikaların basın açıklamalarında yer alarak dağılma sırsında onlara rağmen bir şiddet gösterisi yapmak istediler. Buna izin veremezdik. Yurtdışından gelen gruplarında bu protesto gösterilerine katıldığını biliyoruz. Onlar içinde bu protestoda gerekli fırsat yaratılmıştır. Ama basın açıklamasıyla, görüş ifade etmeyle şiddet aynı şey değildir" diye konuştu.


Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise IMF-Dünya Bankası toplantılarının protesto edildiği hiçbir protesto gösterisinde bugüne kadar gözaltına alınan gösterici grubu olmadığını söyledi. Bugün ise sendikaların basın açıklamasının ardından bazı illegal grupların olay çıkarmak için polisin üzerine molotof kokteyli ve gaz bombası attıklarını anlatan Çapkın, Böyle olunca da ilk defa polis olarak zor kullandık. Grubu dağıtmak için gaz ve su sıktık. 50'ye yakın kişi gözaltına alındı. Tabii ki o huzuru sağlamak için kimse şiddete dönük bir olay yapmak ve yasaları çiğneme hakkına sahip değil" dedi./yeni şafak