İsrail'in Haaretz gazetesi, İsrail Savunma Bakanlığı Siyasi Güvenlik Büro Şefi Amos Gilad'ın, Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu'ndan gelen görüşme teklifini geri çevirdiğini yazdı.

Gazze operasyonunun Türkiye ile İsrail arasında yarattığı gerginliğe son olarak İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Danışmanı arasında yaşanan gerginlik eklendi.

Gazete, haberi "Gazze ile başlayan İsrail-Türkiye gerginliği operasyonun bitmesine rağmen tırmanıyor" başlığı ile verdi.

Geçtiğimiz hafta sonun Amos Gilad'ın Kahire'de Mısır İstihbarat Servisi Başkanı Ömer Süleyman ile görüştüğünü belirten gazete, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelere aracılık yapan Prof. Davutoğlu'nun da aynı sıralarda Şam'da Hamas lideri Halid Meşal ile buluştuğunu yazdı.

Aynı günlerde Mısır'daki Türk Büyükelçisi'nin İsrail Büyükelçisi Şalom Cohen'i arayarak Ahmet Davutoğlu'nun Gilad ile görüşme talebini ilettiğini yazdı.

Haberini İsrailli bir Dışişleri yetkilisine dayandıran gazete, “Talep Gilad tarafından derhal reddedildi. Bunun üzerine Davutoğlu sadece beş dakikalığına ayakta da olsa bir görüşme için ısrar etti. Ancak Gilad buna dahi yanaşmadı" diye yazdı.

Haaretz, Gazze sorununu Mısır üzerinden çözüme bağlamak isteyen İsrail'in bundan sonraki günlerde de konuya Türkiye'nin bulaşmasına izin vermeyeceğini ileri sürdü.

Gazete, Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Prof. Davutoğlu'nun aynı tepkiyi Mısırlı yetkililerden de gördüğünü ileri sürerek, Türk temsilcinin Kahire'de görüşecek muhatap bulamadığını iddia etti.


MİLLİYET