Mahmur ve Kandil"den gelen 34 kişinin Habur"dan girişinden iki gün önce eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın Atatürk Orman Çiftliği"nde (AOÇ) gerçekleştirdiği gizli zirvenin açığa çıkması, iki güvenlik görevlisini işinden etti. AOÇ yönetimi, görüşmeyi sızdırdıkları gerekçesiyle İ.K. ile H.O. adlı güvenlik görevlilerini işten attı. İşçiler, Ankara 17. İş Mahkemesi"nde dava açtı.
Alınan bilgilere göre, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık"ın da katıldığı 17 Ekim 2009"daki Atalay ve Türk zirvesi basına yansıyınca AOÇ yönetimi inceleme başlattı ve AOÇ"nin güvenliğinden sorumlu Yavuz Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. Şti"nde çalışan İ.K. ile H.O. sorumlu tutuldu.
AOÇ yönetimi, 17 Ekim 2009"da AOÇ"de gece vardiyası yapan İ.K. ile H.O. hakkında “gizli tutulması gereken göreve müteallik sırları ifşa etmek” iddiasıyla üç yevmiye kesme cezası kesti. Taşeron koruma şirketi de iki güvenlik görevlisinin işine bir süre sonra aynı gerekçeyle son verdi.
İ.K. işten atılma kararının ardından AOÇ Müdürlüğü ile güvenlik şirketine dava açtı.
Avukat Murat Salih Akıncı ile İlhan Masarifoğlu dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Gizli buluşmaya ilişkin basında çıkan haberler üzerine işveren AOÇ tarafından o tarihte gece vardiyasında güvenlik görevlisi olan davacı ve arkadaşı H.O. hakkında AOÇ Müdürlüğü Disiplin Kurulu Başkanlığı"nca bir inceleme yapılmış ve Tarım-İş Sendikası"nca yapılan Toplu İş Sözleşmesi"nin 21. maddesine dayanılarak "gizli tutulması gereken göreve müteallik sırları ifşa etmek" iddiasıyla üç yevmiye kesme cezası 18.11.2009"da verilmiş ve sonrasında 15.01.2010"da aynı gerekçelerle alt işveren tarafından kendilerinin AOÇ ile yaptıkları güvenlik hizmetleri sözleşmesinin 10. maddesine dayanılarak müvekkil davacının iş akdi haksız olarak feshedilmiştir.”

Dicle: Yargı siyasi parti gibi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın, kapatılan DTP"nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk"e 34 PKK"lı için “Hâkim ve savcılar ayarlandı. Geldikleri gibi geçecekler” diye söz verdiğini öne süren kapatılan eski DEP Milletvekili Hatip Dicle, “Amacım, yargının siyasallaştığını ve bir siyasi parti gibi hareket ettiğini belirtmekti” dedi. Dicle, PKK"lıların geçişi sırasında görev yapan savcıların, KCK operasyonunda kendisinin de bulunduğu kişileri tutuklama furyasında yer almasının çelişki olduğunu söyledi.

Kandil"den gelen 17 PKK"lıya dava
Abdullah Öcalan"ın çağrısı üzerine Kuzey Irak"tan gelen 34 PKK"lıdan 17"si hakkında 30 Kasım 2009"da Öcalan"ın hücresine yönelik yaptıkları açıklamalar nedeniyle “PKK propagandasını yapmak” suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede örgütün 30 yılı aşkın sürede binlerce kamu görevlisinin şehit olmasına ve çok sayıda sivilin ölümüne sebep olduğu kaydedildi.
“Sanıkların Öcalan"ın örgütün müzahir tabanı, sempatizanları ve Kürt halkı arasında gündemde tutulması ve düşüncelerinin toplum içinde yaygınlaşması derinleşmesini sağlamaya yönelik basın açıklaması” yaptığı kaydedildi. Sanıkların Öcalan"ı Kürt halkının “siyasi iradesi” olarak göstermeye çalıştıkları ifade edildi. / milliyet