CHP"nin bilişim uzmanı Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Deniz Baykal"ın istifasına neden olan kasette kendisine ait olduğu ileri sürülen görüntülerde iki ayrı kadın figürünün kullanıldığını söyledi. “İki kadın mı var” sorusuna ise “Hayır. İki ayrı kadın figürü kullanılmış. Aynı kamerada boyutlar çok farklı” yanıtını verdi

Baykal"a ait olduğu iddia edilen sevişme görüntüleriyle ilgili CHP"den ilk kez teknik bir açıklama geldi. Bilişim uzmanı Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, görüntülerin teknik olarak ayrıştırmasını yaptığını söyledi ve ilginç iddialarda bulundu.


KAMERA ÇEKTİ, ARAÇTAKİ CİHAZ KAYIT YAPTI: “Bu görüntülerin farklı ortamlarda farklı kameralarla çekildiği belli. Görüntülerin tamamı belli bir frekanstan yayın yapan mikro kamera ile alınmıştır. Yani odaya bir kamera yerleştireyim çeksin gibi bir durum yok. Odanın içine yerleştirilenin hafızası yok. Büyük bir ihtimalle dışarıda bekleyen bir araca yerleştirilmiş alıcı kayıt yaptı.”

BÜYÜTME, ESKİTME, KARARTMA VAR: “Bu alıcının da videoya hızlandırarak kaydedildiği görülüyor. Daha sonra bu, yüzde 15 oranında karartılmış, yüzde 21 oranında eskitme uygulanmış. Büyütme, karartma, eskitme kullanılmış. Farklı zamanlarda çekildiği belli. Uzaktan frekansla alış yapan profesyonel bir cihazla yapıldığı belli, bir VHS kasete kaydedilerek. Oradan hızlandırılarak yeniden çoğaltıldığı belli. Oradaki şahıslar hiçbir zaman aynı ortamda bulunmamışlardır. Aynı sürelerin çekimi değildir bu.”

BOYUTLAR ÇOK FARKLI: “Görüntüyü detaylı olarak incelediğimizde 43 parçadan oluştuğunu görüyoruz. Aynı video çekimi içerisinde kullanılan bayan figürünün iki ayrı figür olduğu görünüyor. Olayın gerçekleşme biçimi, oluşturma biçimi bireysel olarak görünmüyor.” “İki kadın mı var” sorusuna ise Seyhan, “Hayır. İki ayrı kadın figürü kullanılmış. Aynı kamerada boyutlar çok farklı” yanıtını verdi.



DENİZ BEY"E Mİ AİT: “Kişilerin kim olduğunu söyleyebilir misiniz? O görüntü Deniz beye mi ait” sorusunu ise Seyhan, şöyle yanıtladı: “Bunu benim söylemem çok doğru olmaz. Çünkü, o kadar çok montaj var ki... Üzerinde çalışıyoruz. Tespit ettiğimizde bunu da paylaşacağız. Çalıştığımız görüntüler internet üzerinden alınmış görüntülerdir. Çekim aslını bulmak gibi iktidarın bir görevi vardır. O asıl bize ulaşırsa nerelerden birleştirme yapıldığını gösterebilme imkanına sahibiz.”

BU TEKNOLOJİ BAZI KURUMLARDA VAR: “Bu tür teknoloji Türkiye"de bazı kurumlarda var. Yani kurumsal bir görüntü” diyen Seyhan, kurum ismi vermedi. Seyhan, “Çekimin biçiminden kurumsal araçlar tarafından yapıldığını düşünüyorum. Bu birinin yerleştirdiği hafızalı kamera değil. Zamana, günlere yayarak yapılan çekimlerin birleştirilmesidir. Bu bir araç teşkilatıdır. Eğer bu tür araçlar kişilerin elinde dolaşıyorsa bu da kurumsal suçtur” diye konuştu.

BAYKAL VE BAYTOK AYNI ANDA ODADA DEĞİL: Tacidar Seyhan ışık hareketlerini ve yansımasını da yakından incelediğini anlatarak, “Bunlardan görüntülerdeki iki kişinin aynı anda, aynı dakikalarda odada olmadığını anlıyoruz. Çünkü ışık yansımaları tamamen farklı” ifadesini kullandı.

SEDEFÇİ"NİN ODASINDA BULDUĞUMA BENZİYOR: Tacidar Seyhan, “Hangi kurumlarda bu cihaz var” sorusun ise yanıtsız bırakarak, “Sadece şu kadarını söyleyebilirim, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi"nin odasında bulduğum kameraya çok benziyor. Aynı tür bir kamera yani uzaktan kayıt yapıyor” yanıtını verdi.

GÖRÜNTÜLERE TARİH VERMEK ZOR: Seyhan, görüntünün çekildiği yerle ilgili bilgisi olmadığını belirterek, ne zaman çekildiğine yönelik soruyu “Eskitme uygulandığı için buna cevap vermek çok zor. Bu yöntemle 5 gün önce çekilmiş bir kaydı 30 yıl eski gibi gösterebilirsiniz. Bir hafta da olabilir, 15 gün de. Anlamak çok zor. Çünkü zaten çok fazla montaj yapılmış bir kaset” şeklinde yanıtladı.


Vatan