İhtiyaç duyduğu anda 155 polis imdat hattını arayacak olan görme engelli vatandaş, ismini söylemesiyle sistemde otomatik olarak tanınarak ilgili ekipler öncelikli olarak oraya sevk edilecek. Cumhuriyet Meydanı’nda 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler günü kapsamında Altın nokta Körler Derneği Samsun Şubesi, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden yaklaşık 25 öğrencinin desteğiyle bir etkinlik düzenlendi.
 
Yaklaşık 2 bin adet bilgilendirici broşür dağıtıldığı etkinlikte, beyaz bastonun görme engelliler için önemi ve emniyetin görme engellilere yönelik örnek çalışması tanıtıldı. Etkinlik kapsamında, görme engelli vatandaşlara trafikte yol vermede öncelik tanınması duyarlılığının artırılması yönünde bilgilendirme ve uygulamada yapıldı. Yapılan uygulamada ise sürücülerin görme engelli vatandaşı dikkate almayıp durmaması ise duyarlılığın ne safhada olduğunu gösterdi.
 
Görme engelli vatandaşlara sürücüler tarafından duyarlılık gösterilmemesi üzerine devreye giren polisler, araçları durdurarak görme engelli ve onlara yardım eden gönüllerinin geçişini güvenli bir şekilde sağlayarak, durdurdukları araçlara uyarıda bulunarak broşür verdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Ramazan Ünal, görme engelli vatandaşların yaşadığı sorunların sadece onların değil toplumun bir sorunu olduğunu vurgulayarak, sosyal sorumluluk bilinci ile toplumun her kesiminin yanında olduklarını hissettirmek ve bu anlamda çalışmalar yaptıklarını söyledi.
 
Müdür Ünal, "Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şubesi’ne kayıtlı toplam 92 görme özürlü vatandaşımızın kendilerine olan güvenlerinin artmasına katkıda bulunmak, polise olan güven duygularının artmasını sağlamak ve halkın bilinçlenmesi için farklı bir aktivitede bulunduk. Gönüllü olarak parmak izleri alınarak başlarına gelebilecek bir mağduriyet durumunda kendilerine daha iyi yardımcı olunması ve adres bilgilerinin doğru tespit edilebilmesi sağlanacak. Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğüne verilecek olan kimlik, adres ve irtibat bilgileri vasıtası ile ihtiyaç hissettikleri zaman 155 polis imdat telefonunu aradıklarında kendilerine anında gerekli yardımın yapılması sağlanacaktır." diye ifade etti.
 
Altın nokta Körler Derneği Samsun Şubesi Aynur Yiğit’te, "Polisimiz bizim görmeyen gözümüzdür. Vatandaşlarımız maalesef beyaz bastonun önemini kavramış değil. Bizde bugün burada toplanarak beyaz bastonun önemini bir kez daha ne ifade etmeye çalışıyor, onu anlatmak istiyoruz. Sevgili vatandaşlar beyaz bastan bizim için ne kadar önemli olduğunun farkına varınız. Beyaz bastonumuz elimizde olmazsa ne sokağa çıkabiliriz, nede ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. Bizim gözümüze lütfen iyi bakın. Bu bizim görmeyen gözümüz olmayan ışığımız. Bize yardımcı ve destek olmanızı istiyoruz." diye konuştu.