Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşlarımız arasında hiçbir mezhep, meşrep, bölge, görüş ve düşünüş farklılığı gözetmeksizin, siyaset üstü kalmanın ve bütün siyasi görüş ve düşünüşlere, sivil gruplara ve oluşumlara eşit mesafede durmanın avantaj ve risklerini birlikte üstlenerek bir hizmet kalitesini yakaladı" dedi.

-"KİMSEYİ AYIRT ETMEDİM"-

Bardakoğlu görevi bıraktıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde bir mesaj yayınladı. 28 Mayıs 2003"de göreve başlayan Bardakoğlu, 7 yıl süren görevine ilişkin, "Diyanet İşleri Başkanlığı görevimi bugüne kadar büyük bir onur ve ağır bir sorumluluk görerek, Yüce Dinimizin ulviyetine, Kurumumuzun vakarına layık şekilde ifa etme gayreti içinde oldum. Toplumu din konusunda aydınlatırken İslam"ın Kur"an ve Sünnet"e dayalı doğru bilgisini esas aldım, Müslümanların 14 asırlık birikim ve tecrübesini, günümüzün şart ve ihtiyaçlarını hep önemsedim. Kimseyi ayırt etmeden, sevgiye ve doğru bilgiye dayalı olarak insanımıza kuşatıcı din hizmeti sunmayı, toplumsal hayatımızda ahlaki değerlerin yücelmesini, ülkede birlik ve beraberliğimizin, kardeşlik ve dayanışma duygularımızın pekişmesini gaye edindim. Bunları yaparken de gerek toplumun ve ülkenin ortak duyarlılıklarını, gerekse çağdaş dünyanın ortak sorun ve değerlerini hiç göz ardı etmedim" dedi.

Başkanlığın siyaset üstü ve bütün siyasi görüş ve düşünüşlere, sivil gruplara ve oluşumlara eşit mesafede kaldığını kaydeden Bardakoğlu, şöyle devam etti:

"Başkanlığımız, vatandaşlarımız arasında hiçbir mezhep, meşrep, bölge, görüş ve düşünüş farklılığı gözetmeksizin, siyaset üstü kalmanın ve bütün siyasi görüş ve düşünüşlere, sivil gruplara ve oluşumlara eşit mesafede durmanın avantaj ve risklerini birlikte üstlenerek, yurt içinde ve dışında yürüttüğü çeşitli din hizmetleri ile toplumun bütün kesimlerine ulaşmada gözle görülür bir hizmet kalitesini yakalamış, ülkede sağduyuyu ve dengeyi temsil etmiş, yurtdışında 80"i aşkın ülke, soydaş, akraba ve Müslüman toplulukları ile sürdürmekte olduğu ilişkiler sonucu uluslararası bir hizmet ağına ve kalitesine ulaşmıştır."

-"8 KASIM"DA GÖREVDEN AYRILMA TALEBİNDE BULUNDUM"-

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığına atanan Prof. Dr. Mehmet Görmez"in de görevini en iyi şekilde yerine getireceğinden emin olduğunu belirterek, görevinden ayrılışına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"TBMM"de bütün siyasi partilerin ortak takdir ve desteğini alan yeni Teşkilat Kanunumuz 13 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe girdi. Aylar öncesinden, Kanunumuzun hazırlanış ve yasalaşma aşamasında, yeni dönemde yeni bir yönetimin yeni bir aşk ve heyecanla göreve başlamasının, kurumda nöbet ve kan değişiminin son derece yararlı olacağı yönündeki kanaatimi paylaştığım yetkililerle vardığımız ortak anlayışın ve kararın da sonucu olarak, 8 Kasım 2010 tarihi itibariyle, görevden ayrılma ve ilmi hayata dönme talebinde bulundum. Kanunun hemen akabinde düşündüğüm işlemin bugüne gecikmesi, önceden katılma vadinde bulunduğum birçok programın yaz dönemine uzaması ve hizmette inkıtaya mahal vermeme düşüncesi olmuştur. Bugün görevi devralacak yeni Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez Bey"in ve yeni çalışma arkadaşlarının daha üstün bir gayret, ehliyet ve liyakatle bu ağır ve onurlu görevi ifa edeceğinden eminim."