SAMSUN'a gelen AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, 3 general ve amiralin bakanların imzasıyla görevden alınmasını "Sivil darbe' olarak değerlendiren muhafet partilerini eleştirdi. Kılıç, kararın bakanların imzasıyla hukukun gerekliliklerine uygun olduğunu belirterek, “Alınan karar, tamamen yasal dayanaklar çerçevesinde ortaya konulmuştur” dedi.

Karayoluyla Ankara'dan Samsun'a gelerek esnaf ziyaretlerinde bulunan Kılıç, halkın sorunlarını dinledi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıç, 2 bakanın imzasıyla görevden alınan generallere değinerek muhalefetin getirdiği yorumları eleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, hukuk devleti olduğunu belirten Kılıç, “Türkiye"de yapılan her idari işlem, hukukun gerekliliklerine uygun olmak zorundadır. Bakanların imzalarıyla bu konuda yapılan tasarrufların tamamı hukukun gerekliliklerine uygundur. Anayasa'nın egemenlik maddesi ortadadır. Hiçbir kişi veya organ kaynağı anayasada açıkça belirtilmeyen devlet yetkisini kullanamaz. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bu konuda attığı imzalar, aldığı kararlar tamamen yasal dayanaklar çerçevesinde ortaya konulmuştur” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, yasalara uygun bir işlemin tartışılmaya açılmasından hukuk devleti prensibi adına rahatsızlık duyduklarını vurgularken şöyle konuştu:

“Yapılan işlemde hukuka, demokrasiye ve hukuk devleti anlayışına aykırılık yoktur. Burada anlaşılmayan tek tavır muhalefet partileri tarafından geliştirilen bakış ve yaklaşımladır. Muhalefetin konuya ilişkin tutum ve tavrını anlamakta zorluk çekiyoruz. Çünkü, Türkiye'de sivil siyasetçilerin demokratik hukuk devletinin yanında durmayı artık öğrenmeleri lazım. Yakın zamana kadar askerin yapılandırılmasıyla ilgili farklı görüşler ortaya koyan CHP'nin bugün hükümet tarafından gerçekleştirilen idari işlemi "sivil darbe" olarak değerlendiriyor olması CHP"de değişen hiçbir şeyin olmadığını gösteriyor.”

MHP'den gelen yorumları daha farklı bir çerçeveden yorumlamanın mümkün olmadığını kaydeden Suat Kılıç, “27 Nisan bildirisini hükümetin oylarını artırmak için verilmiş bir bildiri olarak yorumlayan Kılıçdaroğlu ve siyaset arkadaşlarının, bugün sivil siyasetin yanında, demokrasinin ve hukukun gereklilikleri paralelinde tavır alamamış olmaları son derece düşündürücüdür” dedi.

BDP milletvekili Sırrı Sakık'ın, “Varlığım Türk varlığına armağan olsun” sözlerine getirdiği eleştiriye değinen Suat Kılıç, "Türk" sözcüğünün bir ırkın tanımı olmadığını vurgularken, “Andınmız'dan rahatsızlık duymak son derece yanlış bakış açısıdır. Andımız yıllardır ilköğretim okullarında okutulmaktadır. Bundan dolayı hiçkimse kendi etnik kimliğini kaybetmiş değildir. Söz konusu şahsın bu konuşmayı gündemde tutma çabası politik yaklaşımdır. Bu tür polemikten kimseye fayda gelmez” dedi.

Suat Kılıç, ayrıca öğrenci Andının kaldırılasıyla ilgili bir çalışmaları bulunmadığını ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun gerekli açıklamayı yaptığını ekledi.