Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD’de Google’ın Silikon Vadisi’ndeki kampüsünü ziyaret etti. Çağlayan’a eşlik eden Google İş Geliştirme Müdürü Seval Öz, 2008’de Google’a rakip olan ‘cuil.com’u geliştirmiş, site geçen yıl kapanmıştı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD’deki temasları kapsamında dünyanın en büyük internet arama motoru Google şirketi ile bilgi işlem, baskı sistemleri ve sayısal görüntüleme donanımları üreticisi olan Hewlett-Packard (HP) şirketinin Silikon Vadisi’ndeki kampüslerini ziyaret etti. Bakan Çağlayan ve beraberindekileri Google şirketinde karşılayan üst düzey yöneticiler arasında yer alan ve şirkette ‘İş Geliştirme Müdürü’ olarak görev yapan Seval Öz, aynı zamanda dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz’ün de kardeşi. Ancak Seval Öz’ün Google’de iş geliştirme müdürü olarak dikkat çekmesinin altında Öz’ün 2008 yılında Google’a alternatif olarak geliştirdiği arama motoru ‘cuil.com’ yatıyor.

Google’un tarama sistemini kuran Anna Patterson ve Russell Power’ın yanı sıra IBM araştırma mühendisi Tom Costello’nun kurduğu Cuil şirketine 2008 yılında hem finans uzmanı hem de şirket ortağı olarak giren Öz, Google’a rakip olan ‘www.cuil.com’ sitesini Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya ve Portekiz’den sonra 2009 yılında Türkiye’de de açmıştı. Ancak Google’dan farkının 3 kat fazla sayfa sayısıyla, araştırılan kelimenin kronolojik geçmişinden bağlantılı olduğu konulara kadar tüm bilgileri aynı sayfada gösterebilmesi olan site, ani olarak beklenmedik düşüşler yaşamaya başlayınca 17 Eylül 2010 tarihinde kapatılmıştı.

Bakan Çağlayan ve beraberindekilere Google kampüsünü gezdirerek şirket hakkında bilgi veren üst düzey yetkilileri arasında Seval Öz’ün yanı sıra Google Reklam Ürün Müdürü Taylan Yıldız, Google’da çalışırken sosyal iletişim servisi Orkut’u geliştiren yazılım mühendisi Orkut Büyükökten de yer aldı. Bakan Çağlayan, daha sonra kampüste bulunan ve büyük monitörlerden oluşan bir kabindeki, dünyanın uydularından çekilmiş fotoğrafların görüldüğü Google Earth’ü inceledi.

Sayfaların popülerliğinden çok içeriğine göre sıralama yapılan Cuil’ı farklı kılan özelliklerden biri, ilk çıkan sayfaların arama yapılan konuyu en iyi anlatan sayfalar olmasıydı. Arama motoru, en çok öğrencilere ve mesleği araştırma üzerine kurulu kişilere kolaylık sağlıyordu.

Çünkü bu arama motorunda kullanıcılara, araştırdığı kelimeyle bağlantılı her türlü bilgiyi sayfadan çıkmadan görebilme imkanı sunuluyordu. Örneğin kullanıcılar arama motoruna girip bir marka adını yazdığında, arama motorunda sadece konuyla ilgili sayfalar çıkmıyordu. Buna ek olarak markanın merkezi ve mağazalarının işaret edildiği bir harita ve markanın yıllar itibarıyla gelişimini gösteren bir kronolojik bilgi takvimi de yer alıyordu.

Daha önce Cuil’in diğer tüm arama motorlarından daha fazla araştırma yaptığını belirten Seval Öz, “Google’da arama yapılan sayfa sayısı 40 milyar iken, Cuil’da 128 milyar. Bu rakam Microsoft’tan 10 kat daha fazla. Her 6 haftada site trafiği 2.5 kat artıyor” demişti. Her gün yeni 1 milyon kullanıcının eklendiği site, Aralık 2008 tarihinde BusinessWeek dergisi tarafından “2008’in en iyi başlangıç yapan firmaları” listesinde de yer almıştı.