İnternet devi Google, bundan böyle Çin'de arama sonuçlarını sansür etmeyeceğini, gerekirse bu ülkeden tamamen çekileceğini açıkladı.

Google, internete ilişkin sıkı kurallar çerçevesinde, dört yıldır, Çin hükümetinin hassas saydığı alanlarla ilgili sitelere arama sonuçlarında yer vermiyordu. Google'un filtre uygulamasını kabul etmesi, tepkilere neden olmuştu.

Google sözcüsü Peter Barron, bu kararın ifade özgürlüğünü sınırlamaya yönelik yeni girişimler ve Çinli insan hakları savunucularının elektronik posta adreslerine yönelik Çin'den gelen siber saldırılar nedeniyle alındığını söyledi.

Sözcü, "Yaklaşımımızı değiştirdik. Artık sansür uygulamayacağız" dedi.

'Kötü olma'

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bu konuda Çin hükümetinden açıklama beklediklerini söyledi.

Google'ın bu kararından sonra şirketin hisselerinin değeri düştü. Google hisseleri New York borsasında ilk saatlerde yüzde 1,9 oranında değer kaybetti.

İnsan hakları örgütleri ise yabancı şirketlerin Google'ı izlemesi çağrısında bulundu.

Google, dört yıl önce sansürü kabul ederken kendi sloganına (Kötü olma) aykırı hareket etmekle suçlanmıştı. O zaman Google yetkilileri, Çin'den tamamen çekilmelerinin bireysel özgürlüklere daha fazla zarar vereceğini savunmuştu./vatan