Google’ın kurumsal blogunda Yazılım Mühendisi Rui Ueyama tarafından duyurulan yeniliğe göre, Google’da arama yapmak için ekrana parmakla yazmak yeterli oluyor.

Ueyama’nın konuyla ilgili yazısı şöyle:

“Dokunmatik ekranlı bir mobil cihaz üstünden arama yapmak, masaüstü veya dizüstü bilgisayarların aksine daha zor olabiliyor. Bu yüzden Google ile etkileşim sağlayabilmeniz için “sesli arama”, “otomatik tamamlama” ve “görselle arama” gibi çeşitli yollar bulmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Google ile daha hızlı etkileşim sağlayabilmeniz için yeni bir yol daha geliştirdik: Mobil cihaz ve tabletler için el yazısı ile arama. Diyelim ki kalabalık bir sokağın köşesinde, bozuk bir yolda takside gidiyorsunuz ya da sadece kanepenizde oturuyorsunuz. El Yazısı sayesinde cihazınızın ekranına yazarak arama yapabilirsiniz; yani ekranın yarısını kaplayan bir klavye düzeninde ekrandaki küçük harfleri bulmaya çalışmanıza gerek yok.

Başlamak çok basit
Mobil cihazınızla bağlandığınız Google.com’da alt köşedeki “Ayarlar” kısmından “El yazısını” aktif hale getiriyorsunuz. Lütfen unutmayın, ayarları kaydettikten sonra özelliğe erişebilmeniz için sayfayı yenilemeniz gerekebilir. Tabletlerde, Arama Ayarları’na “dişli çark simgesi”nden (gear icon) ulaşabilirsiniz.

El yazısını aktif hale getirdiğinizde, ekranınızın sağ alt köşesindeki “El yazısı” simgesine tıklayarak ekranınıza yazmaya başlayabilirsiniz. Birkaç harf yazdıktan sonra otomatik tamamlama seçeneği arama kutusunda belirecektir. Eğer aradığınız kelime seçeneklerden biriyse tıklayın ve aramayı başlatın.

Daha uzun sorgular için, yazmaya devam edebilir ve ok tuşlarını kullanarak otomatik tamamlamalar yardımıyla aramanızı yapabilirsiniz. Ekranınızdaki herhangi bir yere yazabileceğiniz için bir klavyeye, bir arama kutusuna tekrar tekrar bakmanız gerekmeyecektir.

‘El Yazısı’ ile arama opsiyonunu klavyenin yerini alması amacı ile değil tamamlayıcı bir özellik olarak tasarladık. Tercihinize göre el yazısı özelliği ile birlikte dilediğiniz zaman klavye kullanarak da arama yapabilirsiniz.”