Dünyanın 110 yılı aşkın süredir en büyük lastik üreticilerinden olanGOODYEAR, İzmir Balçova’daki Agora Alışveriş Merkezi’nde kurduğu standlarda, sürücülere kış lastiklerinin kullanımı ve Goodyear’ın güçlü kış serisi UltraGrip 8 lastikleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. Etkinlik süresince AVM’de ve seçilmiş bazı otoparklarda “Lastik diş ölçümleri” kontrolleri yapıldı.

Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde, yol güvenliği ve sürüş teknikleri açısından çok daha dikkatli ve bilinçli olmak gerekiyor. Türkiye’de her yıl binlerce kazada çok sayıda can kaybı, yaralanma ve maddi hasar ortaya çıkıyor.

Kazaların en önemli nedenleri arasında sürücü hataları ve yol koşulları geldiğine dikkat çeken GOODYEAR; kaza risklerinin artığı kış yol şartlarına uyumlu, güvenli araç sürüşü ve hazırlık önlemleri konularında sürücüleri bilinçlendirmeye devam ediyor.

Değişik coğrafi özelliklere sahip olan ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi’nde sıcaklıklar 6 ay boyunca “0” derecenin altında seyrederken, Türkiye’nin güney sahil kesimi haricinde, ortalama sıcaklıklar, üç ay boyunca 7 derecenin altında olabiliyor ve buzlanma, kar yağışı gibi sürüşü zorlaştırıcı faktörler ortaya çıkıyor.

“zorlu kış şartlarında güvenliğiniz için kış lastikleri kullanın”

Goodyear Türkiye Tüketici Lastikler Pazarlama Müdürü, Goodyear’ın her zaman tüketicilerini bilinçlendiren, eğitici bir rol üstlendiğinin altını çizerek, “Tüketiciler; araçları için en doğru lastiği seçerken, güvenlik ve performans özelliklerinin yanı sıra; araçlarının teknik özelliklerini, yol koşullarını ve sürüş alışkanlıklarını da değerlendirmelidir. Biz Goodyear olarak, bu aktivitelerimizle, tüketicilerimizi hem araçları için doğru lastik seçimi ve güvenli sürüş, hem de zengin kış serisi UltraGrip lastiklerimiz hakkında bilgilendiriyoruz” dedi.

Her 100 araçtan 4’ünün lastikleri tehlike sınırlarında

Goodyear’ın geçtiğimiz yıllarda yaptığı benzer aktivitelerde “lastik diş derinliği ölçümleriyle” 22 binden fazla aracın lastikleri incelenmişti. Uygulama sonucunda her 100 araçtan 4’ünün lastiklerinin “çok tehlikeli seviyelerde aşındığı”, 67’sinin ise normal sınırlar içinde olduğu fakat “yakın gelecekte değiştirilmemesi halinde tehlike sınırına gireceği” ortaya çıkmıştı. Aynı önemli uygulamayı bu yıl da devam ettirecek olan Goodyear, bu sayede trafikteki tüm sürücülerin ve yolcuların güvenliğini tehdit eden bu probleme dikkat çekecek ve tüketicileri bilinçlendirmeyi sürdürecek

Gerekli önlemleri almak kazaları engelleyen en önemli unsurdur.

Yola çıkmadan önce alınan önlemler kazaları daha meydana gelmedenönlemenin en basit yoludur. Yorgun ve uykusuz sürücüler yollarda tehlike saçar ve kaza risklerini de yanında getirir. Yola çıkmadan önce dinlenmek,alkol kullanmamakve yol boyunca uygun aralıklarla mola vermek sürücülerin dikkat kaybı ve konsantrasyon eksikliğini önlemenin önemli adımlarıdır. Araçların yola çıkmadan önce ve molalarda kontrolünün yapılması, hava şartlarına uygun lastik ve lastik basıncı, emniyet kemeri kullanımı, sürücü, yolcu ve yayaların güvenliği için şarttır. Silecekler ve donmaya dayanıklı silecek suyu kontrolü, aracın ışıklandırma sistemi ve sinyallerinin sağlam ve görünür, seyahat esnasında farların açık olması, araçta battaniye, ilkyardım seti, hava şartlarına uygun yedek kıyafet, çekme halatı ve reflektör bulundurulması yolculuğun rahat geçirilmesini sağlar.

…YAVAŞLAYIN…YAVAŞLAYIN…YAVAŞLAYIN…

Trafik kazalarının önemli nedenleri arasında araç hızının yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara göre ayarlanmaması gelir. Kış şartlarında kazaları önlemek için enetkiliyöntem,araç hızının düşürülmesidir. Bu durum kazaların kaçınılmaz olduğu durumlarda bile hasarın ve hayati tehlikenin azalmasını sağlar. GOODYEAR, buzlanma olan bölgelerde elektronik takip sisteminin (ACC) kullanılmaması, ani fren, hızlanma ve direksiyon manevralarından kaçınılmasını, daima trafik işaretlerine ve hız limitlerine uyulmasını tavsiye ediyor.

Kış koşullarında, kış lastiği kullanın!

Kış şartlarında düşen hava sıcaklığı ve buzlanma aracın yola tutunmasını ve kontrolünü güçleştirir. Gölge alanlarda, köprü ve viyadüklerde, geceleri ve sabah saatlerinde gizli buzlanma ihtimali yüksektir.7 derecenin altındaki sıcaklıklarda normal lastikler sertleşir ve yol tutuşları azalır. Kış lastiklerinin özel bir hamurla yapılmış olması, sertleşmesini engeller ve direksiyon hakimiyetini normal lastiklere göre %25 artırır.

Önünüzdeki aracı güvenli mesafeden takip edin

Takip mesafesinin korunmaması herhangi bir kontrol kaybında veya ani frendezincirleme kazalara neden olmaktadır. Normal hava ve yol şartlarında takip mesafesi aracın seyir hızının yarısı kadardır ancakkış şartlarında ve kötü hava koşularında görüş mesafesinin azalması ve fren mesafesinin artmasından dolayı öndeki aracın normalden üç kat daha fazla mesafe ile takip edilmesi gerekir.

Kazaların neredeyse üçte biri araç sollamalarında aracın kör noktalarına dikkat edilmemesinden ortaya çıkar. Kar temizleme araçlarını geçerken bu araçların görüş alanlarının kısıtlı, temizleme bıçaklarının araçlardan daha geniş ve aracın önündeki temizlenmemiş yolun daha tehlikeli olduğunu göz önünde bulundurun. Kar temizleme araçlarının sağından geçmeye çalışmayın.

Goodyear Lastikleri T.A.Ş. hakkında

Üretim, satış ve satış-sonrası hizmetleri ile lastik sektöründe faaliyet gösteren Goodyear Lastikleri T.A.Ş., dünyadaki en büyük lastik üreticilerinden biri olan Goodyear Tire and Rubber Company'nin Türkiye'deki iştiraki olarak, 1 Eylül 1961'de kuruldu. Bu yıl Türkiye’deki 50.yılını kutlayan Goodyear Lastikleri T.A.Ş.; Türkiye’de 1,300’ü aşkın çalışanı ile İzmit ve Adapazarı’ndaki 2 üretim tesisinde faaliyet göstermektedir. Şirket, ürünlerini Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava ve Debica markaları altında üretip tüketicilerine sunmaktadır. Şirket Türkiye’de, yaklaşık 700 bayisi, 50’yi aşkın Premio mağazası ve 300’ü aşkın araç servisleri kanalıyla tüketicilere hem tüketici lastikleri hem de ticari lastikler ve hizmetler sunmaktadır. Goodyear Lastikleri T.A.Ş., ürünleri ve Türkiye’deki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, www.goodyear.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.