Nazilli Toplum Sağlığı Merkezinin organizesinde düzenlenen kan bağışı kampanyasının ilk gününde ilçe protokolünden bağışlar gerçekleşti.
Nazilli Belediye Meydanındaki stantlarda bir ay boyunca sürecek olan kampanya süresince görevliler kan bağışının önemi hakkında da bilgi verecekleri belirtildi. Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Hakan Derici ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sunay Güler, İlçe Müftülük Personeli ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kampanyadaki ilk bağışı ise Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur gerçekleştirdi. Okur, bağış sırasında yaptığı açıklamada “Yıllık 300 bin ünite kan ihtiyacı olduğu bölgemizde ihtiyacın yüzde 75-80 oranında kan ihtiyacı bağışlar sayesinde karşılanıyor. Bu ihtiyacın karşılanması için Kızılay ile birlikte işbirliği halinde proje yaparak kan bağışı oranını artırmak için çalışmaları başlattık” dedi.

“AMAÇ, DÜZENLİ KAN BAĞIŞÇISI SAĞLAMAK”
Nazilli Kaymakamlığının önderliğinde, Nazilli’deki kan bağışını artırmak amacıyla kampanya düzenlediklerini ifade eden Aydın Kızılay Bağış Merkezi Müdürü Dr.Rıdvan Şenol; “1 ay sürecek kampanyamızda yoğun olacağını tahmin ettiğimiz ilk üç gün Kızılay Tırı da gelecek. Amacımız bölgedeki kan ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra insanlarımızı düzenli kan bağışçısı olmalarını sağlamaktır. 18-65 yaş arası, 50 kilo üstü ve tok karnına olan herkes kan bağışçısı olabilir. Kimlik belgesiyle gelen vatandaşlar burada gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra kan verebiliyor. Kan seviyesi ve tansiyon değerleri bakılıyor. Aslında kan bağışı yüzde 50 oranında kalp krizini önleme gibi, tansiyon-kolesterol gibi rahatsızlıklar ile kanın yenilenmesi ve tazelenmesi gibi düzeni sağlar. Aslında 1 ünite kanla 3 kişiye hayat vermenin yanında kendi sağlığınızı da düzene sokarsınız. Ege bölgesi olarak İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Muğla ve Aydın illerindeki toplam 152 hastaneye yaklaşık 300 bin ünite kan ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türk Kızılayı olarak ihtiyacımızın 231 bin’ini karşılayabildik. Kan elimizde olduğu sürece hasta veya yakınlarının bizlere gelmelerine gerek kalmadan hastanelere bu kanların ulaştırılmasını sağlıyoruz. SGK tarafından masrafları karşılanan kan alımları ve depolaması ücretsiz olarak halkımıza sunuluyor. Bizim amacımız kan toplama sayımızı 300 binlere çıkartarak bölgemizde kan arama ihtiyacını ortadan kaldırmaktır.”

“UŞAK İHTİYACININ İKİ KATINI TOPLUYOR”
Ege Bölgesi olarak diğer bölgelere göre kan toplama oranının gerçekten yüksek olduğunu, özellikle de Aydın’a bakıldığında ihtiyacın yüzde 98 gibi bir oranını topluyoruz diyen Şenol; “Ama öte yandan bir Uşak ili gibi değiliz. Uşak’ta şuanda ihtiyacının 2 katı oranında kan toplama işlemi yapılmaktadır. Aydın ili olarak geçen yıl 25 bin ünite kan topladık fakat ilimizde 29 bin ünite kan ihtiyacı vardı. Bu yıl hedefimiz en azından 30 bin ünite seviyelerine çıkarak ihtiyacı ortadan kaldırmaktır. Bölgemizde her gün bir asayiş olayı veya trafik kazası meydana gelmektedir. Bizim hedefimiz bu sıkıntılı anda kan ihtiyacını karşılamaktır. Belki bir sevdiğiniz kaza yaptı ve acil kan ihtiyacı var. Siz hastaneye gitseniz dahi o kanın ona verilmesi tahlillerle beraber 4-5 saati bulabiliyor. Ama moraliniz iyiyken veya kan verme zamanı geldiğinizde o kanı verseniz belki o yakınınızın hayatı kurtarılabilir. Bu noktada iş vatandaşlarımızın düzenli kan bağışçısı olmalarından geçiyor” dedi.

“BİR CAN DA OLSA HAYAT KURTACAĞIZ”
Kaymakam Mehmet Okur, uzun zamandır kan bağışı kampanyasını yapmayı planladıklarını ancak hava koşulları nedeniyle sürekli ertelediklerini ifade ederek; "Bahar ayının gelmesi ile katılımın yüksek olacağını düşündüğümüz için kan bağışı projemizi bu güne ertelemiştik. Bilindiği gibi kan, hayat veren en önemli maddedir. Ayrıca bölgemizde de kan ihtiyacını karşılamakta zorlandığımızı biliyoruz. Türk Kızılayı bölgemizdeki 6 ilde 152 hastaneye kan veriyor. Yıllık 300 bin ünite kan ihtiyacı olduğu bölgemizde ihtiyacın yüzde 75-80 oranında kan ihtiyacı bağışlar sayesinde karşılanıyor. Fakat bu gelişmiş olan bölgelerimiz için yetersiz bir oran. Bu ihtiyacın karşılanması için Kızılay ile birlikte işbirliği halinde proje yaparak kan bağışı oranını artırmak için çalışmaları başlattık. 1 aylık süreç 19 Mayıs günü sona erecek. Bu etkinlikte dileğimiz vatandaşlarımızın yüksek ilgi göstermesini amaçlıyoruz. Nazilli’den yeterince kan toplayarak bir can dahi kurtarmak kârdır diyerek tüm vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyorum” dedi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg