Muğla’nın Milas ilçesinde geçmiş yıllarda kirlilik iddiaları ile gündeme gelen ve sürdürülen çalışmalarla kirliliğin büyük oranda ortadan kalktığı Bafa Gölü’nde balık çeşitliliğinin arttığı bildirildi. Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bafa Gölü’nde geçmiş yıllarda yaşanan çevre kirliliğinin ortadan kalktığını söyledi. Devlet Su İşleri (DSİ) ile ortak yürütülen çalışmalarla gölün kirlilik seviyesinin kabul edilebilir ölçülere gerilediğini belirten Atçı, "Bu gelişmenin ardından balıkçılar göldeki faaliyetlerini arttırdı. Balıkçılar Bafa Gölü’nden tuttukları kefal ve yılan balıklarını Türkiye’nin farklı bölgelerine satıyorlar. Şu anda gölle ilgili herhangi bir çevre sorunu yok. Bafa Gölü’nün kirlilik seviyesi sürekli takip ediliyor ve ölçümler yapılıyor" dedi.
 
 
Atçı, geçmişte kirlilik iddialarına neden olan sorunun Menderes Nehri’nden kaynaklandığını ifade ederek, "DSİ, Menderes Nehri’nden kaynaklanan sorunu Bafa Gölü’ne temiz su vererek çözdü. Gölün çevresindeki köylerde çok sayıda turistik tesis vardı ve bunlar zaman zaman gölü kirletiyorlardı. Bu tesislerle ilgili sorunu da çözdük. Ayrıca gölün çevresindeki köylerin çöp sorunları vardı. Bunlarla ilgili birtakım görüşmeler yaptık ve köylerin çöp sorunu da çözdük" diye konuştu. Köylerden kaynaklanan kirliliğin ortadan kaldırılması için Özel İdare imkanları ile köylere "çöp arabası" alındığını söyleyen Atçı, "Bölgede turistik olarak Bafa Gölü ve çevresinde bulunan Kapıkırı köyünü yılda yaklaşık 10 bin kişi ziyaret ediyor. Tabii bu sayılar değişebiliyor. Burada gelip kalanlar var, günübirlik turlarla gelen ziyaretçiler var" dedi.
 
-Yağışlar göldeki yosunları temizledi-
 
DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz ise bölgede etkili olan yağışın Büyük Menderes Nehri’nin su seviyesini yükselttiğini vurgulayarak, "Bafa Gölü’nde yağışların ardından su seviyesi yükseldi ve Büyük Menderes’ten göle verilen su akımı, göl üzerinde oluşan yosunları temizledi. Göle yıl boyunca sürekli temiz su veriyoruz. Son yaşanan yağışla verilen su seviyesi de artış gösterdi."
 
Diniz, Bafa’da yaşanan kirlilik iddialarının ardından DSİ’nin Bafa Gölü’ne hayat verecek olan proje için harekete geçtiğini hatırlatarak, "Gölde meydana gelen balık ölümleri ve diğer kirlilikler DSİ tarafından hayata geçirilen, ’Türkiye’nin ilk şişme savak barajı projesi’ ile ortadan kaldırıldı. 4 yıldır Bafa gölü’ne temiz su veriliyor. Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen bir proje ile bir temizleme hadisesini bütün parametreleri ile ortaya çıkardık. Gölün temizlenmesinin ardından gölde yaşayan balık çeşitliliği artış gösterdi. Göl çevresinde de kuş çeşitliliği artı" diye konuştu.
 
-"Artık çipura da var"-
 
Bafa Gölü’nün köyleri için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Kapıkırı Köyü Muhtarı Mustafa Yıldırım ise DSİ’nin 2011 sonuna kadar göle 200 milyon metreküp temiz su vereceğini kaydetti. Bu yıl içinde göle temiz su verilmeye başlandığını ve gölün yapılan çalışmalarla temizlendiğini bildiren Yıldırım, şöyle devam etti: "Gölde kirlilik söz konusu değil, burada balık çeşitliliği artış gösterdi. Gölde şu anda kefal, levrek ve çipura avlanabilir. Daha önce çipura yoktu ama şimdi yapılan çalışmalarla çipura da var. Çipura da Bafa’ya uyum sağladı. Bafa Gölü’nde yaşanan kirlilik, özellikle bölgedeki işletmelerden kaynaklanıyor. Ayrıca bölgemizde düzenli bir çöp depolama alanı da yoktu. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Köylerden kaynaklanan evsel atıklar var. Özellikle bununla mücadele ediyoruz. Ayda 2 defa çöpleri topluyoruz. Ayrıca bölgeye ziyaret için gelen ziyaretçiler ve piknikçilerin de atıkları oluyor."