Gökçek yönetimindeki belediye 39 milyon YTL"lik "yardımın" hesabını veremedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan"ın “Göreve geldiğimizden bu yana halkın içinde garip gurebayı arayıp bulan, kömür ulaştıran bir iktidarız. "Sadaka kültürü" diye tutturmuşlar gidiyorlar. Bizim kültürümüzde sadaka önemlidir” sözleriyle savunduğu kömür dağıtım işinde ciddi kuşku belirlemeleri ortaya çıktı.

Sayıştay denetçileri, Melih Gökçek"in üç dönemdir yönettiği Ankara Anakent Belediyesi"nin değişik tarihlerde yaptığı kömür ihaleleri ile kömürün dağıtıldığı belirtilen yoksulları mercek altına aldı. Yapılan inceleme sonucunda Ankara"da yaşayan fakir, muhtaç, dar gelirli, yoksul kişi ve ailelere dağıtılmak üzere farklı tarihlerde ve miktarlardaki ihalelelerde olumsuzluklar belirlendi. Değişik tarihlerdeki kömür ihalelerinin 38 milyon 756 bin 300 YTL"lik bölümünde sorunlar saptandı. Bu çerçevede kömür alınması ve dağıtılması işlerine ait hakediş dosyaları ile ekli belgeleri incelendi.

Yoksullara dağıtılmak üzere alınan toplam 114 bin ton kömürün ulaştırıldığı belirtilen ailelerin aylık gelir düzeylerini (yoksulluklarını) kanıtlayıcı belgelerin olmadığı saptandı. Başkentte yoksul ailelerin en sık yakındıkları durum, yan yana konutlarda oturmalarına karşın, komşularının yardımı alması ancak kendilerine verilmemesi.

Kömür yardımını aldığı belirtilen ailelerin yoksulluğunu kanıtlayamaması nedeniyle kömürlerin gerçekte ulaştırılıp ulaştırılmadığı da sorgulandı. Denetçilerin belirlemesine göre kömür yardımlarının yoksullara ulaştırılmasıyla da ilgili bir kuşku var. Çünkü yapılan incelemelerde, dağıtıldığı belirtilen kömürlerin yoksullara ulaştığına ilişkin “kanıtlayıcı belge” de bulunamadı. Sayıştay sorgusunda, mercek altına alınan 38 milyon 756 bin YTL"lik yakacak yardımının yardım yönetmeliğine de aykırı olduğuna işaret edildi. Anakent Belediye Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe sokulan yönetmeliğin Sayıştay"dan görüş alınmadan oluşturulduğu da anlaşıldı.

Oysa Sayıştay Yasası"nın 105. maddesi, “Bakanlıklar ve Sayıştay"ın denetimine giren diğer idare ve kurumlarca mali konularda düzenlenecek yönetmeliklerle tüzükler, Sayıştay"ın istişari mütalaası alındıktan sonra yürürlüğe konulabilir” hükmünü içeriyor.

Sayıştay, Anakent Belediyesi"ne kömür alımı ve dağıtımına ilişkin “usulsüzlük” belirlemelerinin gerekçesinin açıklanmasını istedi, ancak yaklaşık 1 yıldır yanıt verilmedi. Sayıştay"ın sorgularına Anakent Belediyesi"nin yanıt vermesi gerekiyor. Belirlenen aykırılıkların gerekçesinin belediyece tatmin edici biçimde açıklanması durumunda dosya kapanıyor.

Ancak yardımları alanlara ve yardımların ulaştırıldığına ilişkin belgelerin sunulamaması durumunda Sayıştay"ın ilgili dairesinde kurulacak “hesap mahkemesi”nde dosya üzerinden yapılacak inceleme sonunda kamu zararına yol açan sorumlular hakkında zimmet çıkartılacak.

Bu da kömür paralarının belediye bürokratlarından tahsili anlamına geliyor. Sayıştay sorgularında, kömür alımı ve dağıtımı işinde görev alan ve olaylardan “sorumlu” tutulan bürokratların kim olduklarına da tek tek isim ve unvanlarıyla yer verildi.

Cumhuriyet