Hazine Müsteşarlığı"nın alacağı 2011 yılı Şubat ayı sonunda 25.7 milyar TL olurken, bunun 8.4 milyar TL"sinin vadesinin geçtiği belirlendi. Hazine alacak stoku içerisinde en yüksek pay 14.8 milyar TL ile mahalli idarelere ait olurken, KİT"lerin borcu 6.2 milyar TL"yi aştı.

Hazine Müsteşarlığı, Şubat ayı itibariyle Hazine garantileri ile ikrazen verilen kredilerden doğan Hazine alacaklarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, Şubat sonunda Hazine alacakları 25 milyar 722 milyon TL oldu. Bu alacağın 8 milyar 372 milyon TL"si vadesi geçmiş borçlardan, 17 milyar 350.6 milyon TL"si vadesi gelmemiş borçlardan oluştu. Şubat itibariyle yapılan Hazine alacağı tahsilatı 321 milyon TL olarak gerçekleşti. Hazine alacak stoku içerisinde en yüksek pay 14 milyar 803 milyon TL ile mahalli idarelerin borçlarından oluştu. Mahalli idare borçlarının 7 milyar 850.4 milyon TL"si vadesi geçmiş borçlardan meydana geldi.

-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ"NİN VADESİ GEÇMİŞ BORCU 2.4 MİLYAR TL-

Mahalli idarelerin 7 milyar 850 milyon TL"lik vadesi geçmiş borçlarının 2 milyar 395 milyon TL"si Ankara Büyükşehir Belediyesi"nden kaynaklandı. ASKİ ve Ankara Ego Genel Müdürlüğü"nün vadesi geçmiş borçları da dahil edildiğinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi"nin vadesi geçmiş toplam borcu Şubat itibariyle 4 milyar 387 milyon TL"ye ulaştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi"nin toplam borcu 2 milyar 534 milyon TL olarak gerçekleşti. Şubat itibariyle, Ankara Büyükşehir Belediyesi"nin ASKİ ve EGO dahil vadesi gelmiş ve gelmemiş toplam borcu ise 4 milyar 737 milyon TL"ye yükseldi. Vadesi geçmiş 1 milyar 732 milyon TL borcu bulunan İzmit Büyükşehir Belediyesi"nin toplam borcu 4 milyar 970 milyon TL oldu. Böylece mahalli idareler içinde en çok borcu bulunan belediyeler sıralamasında birinciliği İzmit Büyükşehir Belediyesi alırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi ikinci oldu.

-HAZİNE"NİN KİTLERDEN ALACAĞI 6.2 MİLYAR TL-

Mahalli idarelerin ardından Hazine alacakları arasında KİT"lerin en önemli yeri tuttuğu görüldü. Şubat itibariyle Hazine"nin KİT"lerden alacağının toplam 6 milyar 239 milyon TL olduğu belirlendi. KİT"lerin borçlarının 436 milyon TL"si vadesi geçmiş borçlardan oluştu ve bu borcun tamamı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları"ndan (TCDD) kaynaklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) toplam borçlarda 3 milyar 317.5 milyon TL"lik borç ile ilk sırada yer alırken, onu 1 milyar 436 milyon TL ile TCDD izledi. Elektrik Üretim A.Ş."nin (EÜAŞ) toplam borcu, 1 milyar 238 milyon TL oldu.