Gürcistan'ın Tiflis kentinde yaşayan 10 yaşındaki Bueka Berişvili, arkadaşlarıyla futbol maçı yaptığı sırada, göğsüne gelen top darbesiyle düştü. Ailesi tarafından hastaneye kaldırılan çocuğun sol göğüs boşluğu içinde, 26 santimetre uzunluğunda tümör tespit edildi. Doktorları hayrete düşüren tümörü göğsünde taşıyan Berişvili'nin "Kondrosarkom" hastalığına yakalandığı belirlendi.

Teşhisin hemen ardından Gürcistan'da tedaviye alınan Berişvili'nin, ölüm riskinin yüksek olması gerekçesiyle ameliyatı yapılamadı. Ailesinin, araştırmalar sonucu temasa geçtiği Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, tetkikleri inceleyerek, ameliyatı yapabileceğini bildirdi.

Acıbadem Maslak Hastanesinde yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından tümör temizlendi. Operasyonun başarılı geçtiğini anlatan Prof. Dr. Halezaroğlu, şunları söyledi:

"Tümörün kaynak aldığı üç kaburga kemiği ile 26 santimetrelik dev tümörü tek parça halinde çıkardık. Tümörün tek parça halinde çıkarılması çok önemliydi, aksi halde göğüs boşluğu içine dökülen küçük bir parça bile hastalığın nüks etmesine yetebilirdi. Çıkarmış olduğumuz kanserli kaburga kemikleri yerine de aynı işlevi görecek özel bir materyal yerleştirdik ve ameliyatı sonlandırdık. Bu çocuk hastamızın kalbi, 225 gram. Oysa kalbin üzerinden çıkardığımız tümör hastanenin patoloji laboratuvarında tartıldığında 3 kilo 325 gram geldi. Yani çıkardığımız tümör kalbin ağırlığının yaklaşık 15 katı. Bununla çocuğun uzun bir süre yaşaması da mümkün değildi. Şimdi arkadaşları gibi normal yaşantısına döner hale geldi. Çocuğu şimdi hastanenin bahçesinde oyun oynarken görmek tüm ekibimiz için çok büyük bir mutluluk."

Avrupa Göğüs Cerrahları Derneği Başkanlığına seçilmiş ilk Türk cerrah olan Prof. Dr. Halezeroğlu, ameliyatın üzerinden 3 gün geçmesine Bueka Berişvili'nin rahatlıkla nefes aldığını ve oynayabildiğini anlatarak, "Tıp literatüründe bugüne kadar çocuklarda 'dev toraks tümörü' olarak sadece 12 makale var. Bunlardan en büyüğü ise 15 yaşındaki bir çocuktan çıkarılan 18 santimetrelik tümör. Bizim çıkardığımız tümör 26 santimetre büyüklüğünde ve kalbin 15 katı ağırlığında. Böyle bir şey literatürde yok" ifadelerini kullandı.